Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Největší areál v Libereckém kraji je v plném provozu, nabídku rozšiřují i další zimní sportovní střediska

18. 01. 2024 | 13:47

Sněžení v předchozích dnech výrazně zlepšilo podmínky k lyžování v Libereckém kraji, za poslední týden připadlo v horách od 20 do 50 centimetrů sněhu. Do plného provozu i díky tomu přešla krkonošská Rokytnice nad Jizerou, největší skiareál v kraji. Nabídku ale rozšiřují i další střediska, vyplývá z informací od provozovatelů areálů.

ještědA2
Foto: FB Ještěd, hory za rohem

V Rokytnici nad Jizerou mají lyžaři aktuálně k dispozici 17 kilometrů tratí včetně červené FIS sjezdovky na Lysé hoře dlouhé přes 2,5 kilometru. "Podmínky jsou ideální, nahoře je přes metr sněhu," řekl dnes ČTK ředitel skiareálu Filip Braun. Znát je to i na vyšším zájmu lyžařů, denně jich bylo v předchozích dnech v rokytnickém skiareálu kolem 1500, zhruba dvakrát více než v pracovních dnech minulého týdne.

Zlepšily se podmínky i v dalších krkonošských skiareálech v Libereckém kraji. V Harrachově a Pasekách nad Jizerou mají lyžaři k dispozici zhruba pět kilometrů sjezdovek, přes čtyři kilometry ve Vítkovicích, takřka tři ve Vysokém nad Jizerou a dva na Benecku.

V Jizerských horách jsou v plném provozu střediska Černá Říčka v Desné a Rejdice, více než dva kilometry sjezdových tratí mají v provozu také v Příchovicích, na Severáku v Hraběticích a v Bedřichově. V největším skiareálu Jizerských hor na Tanvaldském Špičáku s dvěma lanovkami jsou zatím k dispozici bezmála čtyři z více než osmi kilometrů tratí. "Na víkend přidáme černou sjezdovku. Podmínky k lyžování jsou bezvadné," uvedl za středisko Pavel Bažant.

Na víkend se výrazně rozšíří provoz areálu na Ještědu v Liberci, přibudou Pláně, horní část staré sjezdovky Skalka se snowparkem a díky přírodnímu sněhu bude sjízdná i spodní část sjezdovky Liberecká a Beranovy cesty, která slouží jako traverz mezi Černým vrchem a Skalkou. "V provozu tak budou ty nejlepší sjezdovky na obou stranách areálu," dodal jeho ředitel Radek Chalupa.

Dobré podmínky jsou v Jizerských horách i pro běžkaře, díky sněžení na tratích nejsou vytátá místa a bez problémů se dá na magistrálu vyjet i z Bedřichova. "Upravených je zhruba 200 kilometrů," uvedl Martin Kunc, ředitel Jizerské o.p.s., která upravuje Jizerskou magistrálu.

čtk