Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nemocnost v kraji klesla. Výjimkou je Semilsko, kde je značný nárůst infekcí

11. 12. 2023 | 17:36

Lidí s akutními respiračními infekcemi v Libereckém kraji za poslední týden mírně ubylo. Nemocnost klesla o tři procenta na 1435 případů na 100.000 lidí. Výjimkou je Semilsko, kde je nemocných naopak skoro o třetinu více než před týdnem a nemocnost se tam dostala nad hranici epidemického prahu. Za ten hygienici označují zhruba 1600 až 1800 případů na 100.000 lidí, na Semilsku jich je podle tohoto přepočtu 1884. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila na webu Krajská hygienická stanice v Liberci.

chřipka chlapec temperature-5185845 1280
Ilustrační foto

Ve vyšetřovaných laboratorních vzorcích nemocných z Libereckého kraje nadále převládají rhinoviry, které způsobují běžné nachlazení s bolestí krku, rýmou, kašlem a ucpaným nosem. "Byly zachyceny i adenoviry, viry parainfluenzy a respirační syncyciální virus typu B. V uplynulém týdnu nebyl laboratořemi hlášen žádný chřipkový virus, a také nebyl zaznamenán ani vážný případ průběhu chřipky či jiného respiračního viru s nutností umělé plicní ventilace," uvedli hygienici v komentáři ke zveřejněným údajům.

Nadále ale pozvolna narůstá počet potvrzených případů onemocnění covid-19. Zatímco za předchozí týden bylo takových případů 358, za posledních sedm dnů 423. "Skutečný počet nakažených covidem-19 je pravděpodobně ještě výrazně vyšší," uvedli hygienici. Doporučují proto, aby lidé při návštěvách domovů seniorů či jiných zařízení sociálních služeb měli nasazené respirátory. Podle hygieniků je také stále ještě vhodná doba nechat se u praktických lékařů očkovat proti chřipce i proti onemocnění covid-19.

čtk