Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nemocnost v kraji stoupla o pětinu, je na hranici epidemie. Některé nemocnice už zakázaly návštěvy

18. 12. 2023 | 16:50

Nemocnost v Libereckém kraji za poslední týden stoupla o 21 procent a je na hranici epidemie. Na 100.000 lidí je 1739 případů akutních respiračních onemocnění. Za epidemický práh hygienici podle tohoto přepočtu považují 1600 až 1800 nemocných.

chřipka6ena
ilustrační foto

Nemocnost v Libereckém kraji je mírně nad republikovým průměrem, který je 1679 nemocných na 100.000 lidí. ČTK o tom dnes informovala krajská mluvčí hygieniků Zuzana Balašová. Kvůli zhoršující se epidemiologické situaci některé nemocnice v kraji zakázaly návštěvy pacientů.

Nejvyšší nemocnost v Libereckém kraji je na Liberecku, kde je na 100.000 lidí 2007 případů. Nejvýrazněji stoupla nemocnost v tomto regionu u malých dětí do pěti let věku. Na Semilsku i Českolipsku je zhruba 1600 případů akutních respiračních onemocnění na 100.000 lidí a na Jablonecku 1419.

Ve vyšetřovaných laboratorních vzorcích v kraji nadále převládají rhinoviry, které způsobují běžné nachlazení s bolestí krku, rýmou, kašlem a ucpaným nosem. "Vážný případ průběhu chřipky či jiného respiračního viru s nutností umělé plicní ventilace nebyl zaznamenán," uvedla Balašová. Co se týče chřipek, situace je nyní lepší než loni ve stejném období. Tehdy bylo v kraji v 50. kalendářním týdnu roku 36 potvrzených případů, v letošním roce tři.

Naopak stále větší vliv na aktuální nemocnost má koronavirus. Zatímco za předchozí týden bylo potvrzených případů onemocnění 423, za posledních sedm dnů 574. Kvůli šíření nemoci covid-19 jsou omezené návštěvy na traumatologickém oddělení v liberecké nemocnici a do úterý také na interně v Turnově. Úplný zákaz návštěv platí pro nemocnice v Jilemnici a Semilech. Navíc otcové u porodů v jilemnické nemocnici mohou být přítomni jen v případech, když výsledek jejich antigenního testu je negativní, a v případě, že vykazují jiné respirační onemocnění, musejí mít na obličeji nasazený respirátor. Jablonecká nemocnice pro návštěvy vydala doporučení, aby lidé navštěvovali své blízké jen v případech, kdy na sobě nepociťují známky akutních respiračních onemocnění.

čtk