Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nenáročná romantika: Od přehrady Naděje lužickými hvozdy až k Ledové jeskyni 

28. 10. 2023 | 16:41

Skvělým tipem na nenáročný, romantický výlet je přehradní nádrž Naděje, jež leží v hlubokém zalesněném údolí Hamerského potoka pod Suchým vrchem asi kilometr a půl severně od osady Naděje a kilometr na jih od Horní Světlé.
 

podzimVoda
ilustrační foto

Lze se vypravit také ze Cvikova, a to po modré turistické značce až do obce Trávník, kde je možné pokračovat podle místního značení k přehradě, anebo využít značení Klubu českých turistů a po několika stovkách metrů se napojit na žlutou turistickou trasu a po ní pokračovat.

„Čekají nás typické podzimní dny, takže do přírody určitě vyrazí řada lidí, kteří mají rádi barvy podzimu. Lužické hory mají krásné listnaté lesy, kde si toho mohou do sytosti užít,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Foto: LK

Přehrada byla postavena v roce 1938 podle projektu inženýra Niklase z Teplic pro pohon mlýna a pily v obci Hamr. Vodu k pile přivádělo osm kilometrů dlouhé podzemní potrubí. Kamenná přehradní hráz je 92 metry dlouhá a 8,5 metru vysoká; na její stavbu byl použit znělec z nevelkého lomu na severním svahu Suchého vrchu. Nadržená voda volně přepadá 33 metry dlouhým přelivem přes korunu hráze. Rozloha vodní plochy činí 1,2 hektaru a hladina mívá v létě zajímavé zelenomodré zbarvení. Jsou zde výborné podmínky ke koupání, ale voda bývá hodně studená.

Kolem přehrady vede lesní silnička z Naděje k rozcestí U Jana a ve strmém svahu Suchého vrchu nedaleko od ní je Ledová jeskyně. Ta byla pro místní obyvatele dlouhá léta zdrojem ledu. Významným místem je jeskyně pro některé druhy netopýrů. Zájemci se s jejich populací mohou seznámit každé září, kdy se u jeskyně koná Evropská noc s netopýry.

Přehrada má i svou turistickou známku, kterou lze zakoupit v penzionu Pod Přehradou, vzdáleném zhruba kilometr a půl od přehrady.

LK/Jan Mikulička