Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Noc kostelů láká na povídání s režisérem Anděla Páně a na mešní víno

01. 06. 2023 | 10:38

Po světle dne totiž nastupuje noc, kdežto žádné zlo nepřemůže moudrost. Tak zní motto již patnáctého ročníku festivalu Noc kostelů, který se po celé zemi, Liberecký kraj nevyjímaje, koná v pátek 2. června.

zdislava kostel Zdislava1
Foto: LK

Také letos budou moci návštěvníci ve stovkách otevřených kostelů poznávat a obdivovat duchovní a umělecké skvosty křesťanství, které nejsou pouze výrazem minulosti, ale i živé přítomnosti. O tom svědčí i kulturně-duchovní program; je ale také možno jen v tichém zastavení vnímat to, co bylo inspirací pro stavitele křesťanských chrámů.

„Každý rok přijde o Noci kostelů do těchto duchovních stánků mnoho lidí, kteří by za normálních okolností kostel nenavštívili. Mohou tak například zjistit, že se v posledních letech kostely opravují a objevit jejich specifickou architekturu,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Jen v Libereckém kraji se do akce zapojí přes 80 kostelů, které si pro návštěvníky připravily zajímavý program. Kostel Navštívení Panny Marie v Bozkově hostí výstavu obrazů s názvem Divy světa, svatí a krásy domova Milady Vedralové a kolekci děl tamních malířů a malířek. V kostele Povýšení svatého Kříže v Kunraticích u Cvikova si bude možno užít povídání s režisérem Jiřím Strachem, podepsaným mimo jiné pod pohádkou Anděl Páně a Kostel svatého Mikuláše ve Světlé pod Ještědem zve na ochutnávku mešních vín.

Přehled všech kostelů a jejich program je k vidění na odkazu https://1url.cz/BuLrR.

Do prvního ročníku Noci kostelů v roce 2009 se zapojilo pětadvacet kostelů. Letos jich připravuje program více než patnáct stovek.

LK/Jan Mikulička