Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nový soutěžní program v kraji chce zapojit studenty do konkrétních projektů firem

26. 06. 2024 | 11:56

Zapojit studenty středních škol do práce na konkrétních projektech průmyslových podniků je cílem nového soutěžního programu, který připravil Liberecký kraj společně se svou Agenturou regionálního rozvoje (ARR). Nultý ročník začne v září a jeho výsledky budou vyhlášeny v březnu příštího roku, už teď si ale mohou studenti vybírat témata, která do soutěže vložily zapojené firmy, řekl dnes ČTK krajský radní pro rozvoj Jiří Ulvr (Starostové pro Liberecký kraj).

studenti people-2557396 1280
Ilustrační foto

Projekt nabídne studentům příležitost pracovat na reálných projektech z průmyslového prostředí, přiblíží je tak dovednostem z praxe, získají povědomí o fungování ve firemním prostředí, které mohou uplatnit v přípravě na budoucí povolání. "Klíčová myšlenka naší iniciativy vychází z potřeby zvýšit zájem studentů o technické obory, které jsou pro ekonomiku Libereckého kraje zásadní. Program spojuje školy a firmy s cílem řešit nedostatek odborníků na trhu práce vytvořený postupným odchodem silných technicky vzdělaných poválečných ročníků do penze," doplnil Ulvr.

Firmy vidí v programu příležitost podpořit mladé, aktivní a talentované lidi, kteří se chtějí rozvíjet, a zároveň navázat kontakt s potenciálními budoucími zaměstnanci. Pro školy je projekt šancí, jak zvýšit odbornou úroveň studentů a zprostředkovat jim kontakt s profesionály, od kterých se budou učit, a také s technologiemi, které ve škole nejsou dostupné. Do programu se v nultém ročníku zapojilo pět firem - Ontex Turnov, ZF Jablonec, Solar Monitor, SigmaPlast Liberec a DGS Liberec.

Ze škol se pode Ulvra zapojily všechny průmyslové školy v Libereckém kraji, ale také Obchodní akademie, Hotelová škola a Střední odborná škola v Turnově, Střední škola Na Bojišti Liberec, Integrovaná střední škola Vysoké nad Jizerou a Střední škola strojní, stavební a dopravní Liberec. "Soutěžní program nabízí kapacitu pro 16 týmů," řekl krajský radní. Každý tým složený ze dvou až tří studentů si může vybrat jedno téma, pro které pod dohledem dvou mentorů - jednoho z firmy a druhého ze školy, zpracuje projekt. Pro nejlepší je připravena finanční odměna.

Na podporu technického vzdělávání se Liberecký kraj zaměřuje dlouhodobě. V minulém programovacím období vybudoval za 712 milionů korun centra odborného vzdělávání v osmi středních školách. Dvě třetiny nákladů zaplatily evropské a státní fondy. V novém programovacím období přibudou další čtyři projekty za více než 400 milionů korun. Špičkovou techniku díky tomu už v březnu získala Střední průmyslová škola technická v Jablonci nad Nisou, v květnu otevřeli moderně vybavené centrum vzdělávání i na Střední škole strojní, stavební a dopravní v Liberci.

čtk