Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

O antigenní testování projevila zájem zhruba třetina z 9000 pedagogů v kraji, testovat se začne v pátek

03. 12. 2020 | 19:01

O antigenní testování projevila zájem zhruba třetina z bezmála 9000 pedagogických pracovníků v Libereckém kraji. Testování by měly už v pátek zahájit nemocnice v Liberci a Jilemnici, v pondělí se přidají i odběrová místa v Jablonci nad Nisou a České Lípě, v dalších dnech zdravotní ústav ve Vratislavicích.

Vedle toho bude odběry pro testy zajišťovat i jeden mobilní odběrný tým hasičů a dva mobilní týmy liberecké nemocnice. ČTK o tom dnes informovala mluvčí krajského úřadu Andrea Fulková.

"Jsem rád, že testování bude k pátku spuštěno. Je to jistá forma prevence a jedna z možností, jak včas podchytit a zamezit šíření onemocnění covid," řekl liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Liberecký kraj si udělal na školách rychlý průzkum a zájem nechat se otestovat projevilo přibližně 3000 pedagogů.

"Odběrná místa zvládnou otestovat zhruba 30 klientů za hodinu. Ve všední dny budou v provozu minimálně čtyři hodiny, převážně odpoledne," řekl krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS). Pedagogové se musí objednat v dosavadním rezervačním systému, který najdou na stránkách nemocnic a Libereckého kraje. Antigenní odběrové místo bude označeno a odděleno koridorem. Každý pedagog se musí prokázat potvrzením od zaměstnavatele.

Testování pedagogických pracovníků na přítomnost koronaviru antigenními testy se dělá na základě mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví a je zdarma. Nepedagogičtí pracovníci dostanou podle Fulkové možnost nechat se otestovat od 18. prosince s ostatní veřejností.

Provozní doba odběrových míst pro antigenní testy v Libereckém kraji:

nemocnice dny čas
Krajská nemocnice Liberec pondělí, úterý, středa 13:00 až 17:00
Masarykova městská nemocnice v Jilemnici pondělí, středa, čtvrtek 10:00 až 14:00
Nemocnice Jablonec nad Nisou pondělí až pátek 12:00 až 16:00
Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa pondělí, středa, čtvrtek 10:00 až 14:00

Zdroj: Krajský úřad Libereckého kraje

čtk