Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

O Památce roku poprvé rozhoduje i veřejnost. Hlasovat mohou lidé do 4. června na facebooku

02. 06. 2023 | 8:16

O Památce roku v Libereckém kraji bude poprvé rozhodovat nejen odborná porota, hlasovat může i veřejnost. Podporu vybrané památce mohou lidé vyjádřit do neděle 4. června prostřednictvím facebooku. Na stránkách https://www.facebook.com/regionliberec/ stáčí dát "like" památce. Cenu veřejnosti vyhraje ta, která jich dostane nejvíc. Tři vylosovaní hlasující obdrží ceny, řekl ČTK mluvčí krajského úřadu Jan Mikulička.

Památka roku 2016 - Dolení mlýn v Bradlecké Lhotě
Památka roku 2016, Dolení mlýn v Bradlecké Lhotě

"Chceme veřejnost upozornit na to, že za poslední roky došlo k obnovám řady památek v našem kraji. Z často zanedbaných budov se najednou doslova vylouply skvosty. Jsem hrdá na to, že Liberecký kraj těmto obnovám přispívá ve formě dotací, a má tak zásluhu na zachování toho, co cenného tu po předcích zbylo," doplnila náměstkyně hejtmana pro kulturu a památkovou péči Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj). Ocenění v soutěži Památka roku je spojené se šekem na 50.000 korun, které vítěz může použít na další obnovu.

Interiér kostela Navštívení Panny Marie v Horní Polici, foto: MadV soutěži o titul Památka roku 2022 Libereckého kraje mohou letos porota i veřejnost vybírat z šesti přihlášených projektů. O titul se uchází obnova areálu poutního kostela Navštívení Panny Marie v Horní Polici, který je národní kulturní památkou, renovace kostela Povýšení sv. Kříže v Novém Oldřichově, obnova interiérů bývalé sušárny chmele v Dubé, rekonstrukce Liebiegova paláce v Liberci, obnova Mateřské školy v Husově ulici v Jablonci nad Nisou a renovace domu zvaného Jechovsko v Železném Brodě.

Bývalá sušárna chmele v Dubé, foto: LKSoutěž byla v Libereckém kraji poprvé vyhlášena za rok 2015 a má jedinou kategorii. V minulosti se ale dvakrát stalo, že ocenění získaly dva objekty. Památkou roku 2016 Libereckého kraje ocenil kraj rekonstrukci oken a restaurování uměleckořemeslných prvků Doleního mlýna v Bradlecké Lhotě a také obnovu zámku ve Svijanech. O rok později získala ocenění obnova historické papírny a mlýna v Hamru na Jezeře na Českolipsku a také areál barokního zámku v Návarově u Zlaté Olešnice na Jablonecku.

Památka roku 2017 - papírna v Hamru na JezeřeNa podporu památek rozdělí letos kraj rekordních 36,5 milionu korun, o 60 procent víc než loni. Aktuálně je podle Vinklátové na území Libereckého kraje 2248 nemovitých kulturních památek, z nichž 39 je na seznamu ohrožených. "Pořád je co podporovat a co dělat. Mě mimořádně těší, že ubývá případů, kdy majitelé nechají památku zchátrat natolik, že pak už jde jenom o pozemek, ale že se snaží čím dál víc pietně přistupovat k obnovám, a dělají to dobře," dodala náměstkyně libereckého hejtmana.

čtk