Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

O víkendu zahájí sezonu skiareál na Tanvaldském Špičáku, lyžovat se bude na dvou z osmi kilometrů tratí

14. 12. 2023 | 10:12

V Libereckém kraji o víkendu sezonu zahájí další skiareály. Poprvé se bude lyžovat i v největším středisku Jizerských hor, které je na Tanvaldském Špičáku. Většina skiareálů, která už otevřela, je zatím ve víkendovém provozu. Celotýdenní má Ještěd v Liberci a krkonošský Harrachov, vyplývá z informací od provozovatelů středisek.

lyzovani3 tanvald
Foto: Artur Irma

Na Tanvaldském Špičáku bude možné v sobotu a v neděli lyžovat na zhruba dvou z osmi kilometrů tratí. V provozu budou lanovka a vleky v části zvané Špičák II. "Máme tam asi 70 centimetrů sněhu," řekl Pavel Bažant ze společnosti Ski bižu, jež areál provozuje. Z dalších areálů Ski bižu v Jizerských horách bude o víkendu otevřená severní část Severáku v Hraběticích. Mimo provoz nadále zůstane Bedřichov. "Tam počítáme se zahájením na Vánoce," dodal Bažant. O víkendu budou v Jizerských horách v provozu i areály v Kořenově či Desné - Černé Říčce.

V největším skiareálu v kraji, který je v krkonošské Rokytnici nad Jizerou, budou mít lyžaři o víkendu k dispozici zhruba dva z více než 20 kilometrů tratí. V provozu bude spodní část areálu, tedy lanovka Horní Domky a vlek Kaprun II a k nim přilehlé sjezdovky. "Krakonoš nám tento týden moc nepřál a jak přišla obleva, tak nejsme schopni zatím nic dalšího otevřít," uvedl ředitel areálu Filip Braun. Mimo provoz tak zatím zůstává i část s lanovkou na Lysou horu, která je hlavním tahákem tohoto střediska.

Foto: Artur IrmaV sousedním Harrachově je v každodenním provozu lanová dráha na Čertovu horu a také zhruba dva kilometry sjezdových tratí. "Díky příznivým povětrnostním podmínkám je letos sjezdovka Červená II upravená v celé šířce již od zahájení provozu," řekl Vlastislav Fejkl ze Sportovního areálu Harrachov.

V Krkonoších budou na víkend otevřené i skiareály v Pasekách nad Jizerou, Vítkovicích či na Benecku. Lyžuje se také na Ještědu v Liberci, kde mají lyžaři k dispozici 1,5 kilometru dlouhou páteřní sjezdovku Nová Skalka a pro děti je otevřený takzvaný Maxíkův park.

Foto: Artur IrmaI přes oblevu mohou do Jizerských hor nadále vyrazit běžkaři. "Na dnešek jsme utáhli podle možností asi 100 kilometrů tratí," řekl ředitel Jizerské o.p.s. Martin Kunc, která má úpravu Jizerské magistrály na starost. Podmínky jsou podle něj stále dobré, i když nějaká problematická místa se začínají objevovat. "Určitě bych si při cestě z Bedřichova vzal běžky dvojky. A prosvítat to začíná kolem Krásné Máří a Hřebínku," dodal.

čtk