Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

O Výrobek roku Libereckého kraje budou potravináři soutěžit letos už podvacáté, hlásit se mohou do 1. dubna

04. 03. 2024 | 18:27

Farmáři a výrobci potravin se mohou hlásit do soutěže o Výrobek roku Libereckého kraje, letos se koná 20. ročník. Poprvé se soutěž uskutečnila v roce 2004, v roce 2020 ji Liberecký kraj kvůli koronavirovým omezením zrušil. Přihlášky je možné podávat do 1. dubna Agrárnímu poradenskému a informačnímu centru Libereckého kraje (APIC), řekl dnes novinářům krajský radní pro zemědělství Václav Židek (Piráti). Předání ocenění se uskuteční na Krajských dožínkách 31. srpna ve Frýdlantu.

chleba prkýnko
Ilustrační foto

"Podpora lokálním výrobcům je důležitá, protože chceme, aby se o nich vědělo, aby lidé věděli, že u nich mohou nakoupit. Zároveň se tím klade důraz na lokální spotřebu, často jsou to ekofarmy a produkty, které běžně v řetězcích nekoupíte," doplnil Židek. Vítězné výrobky získají značku, která na rozdíl například od Regionální potraviny není časově omezena. Kraj také zajišťuje propagaci s ochutnávkami oceněných výrobků. V plánu je podle Židka krajský e-shop a diskutuje se také o specializované prodejně.

Do soutěže se mohou přihlásit fyzické osoby oprávněné k podnikání nebo právnické osoby bez ohledu na velikost, podmínkou je, že se daný produkt musí vyrábět na území Libereckého kraje. Výrobci mohou přihlásit maximálně deset potravin. Soutěží se v kategoriích: masné, mléčné, pekařské a cukrářské výrobky, alkoholické i nealkoholické nápoje, ovoce a zelenina, biopotraviny a ostatní. Od roku 2021 porota oceňuje také nejlepší výrobek z pohledu zdravého životního stylu.

"Byl to právě Liberecký kraj, který byl před lety prvním v České republice, který se rozhodl takovéto soutěže pořádat. Zájem spotřebitelů o regionální produkty roste, to je nesporný fakt, který je vidět na trzích, je vidět i v obchodech," řekl předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje Robert Erlebach, který sám provozuje malou rodinnou mlékárnu. Přestože je Liberecký kraj po Karlovarském nejmenší v zemi a není tradiční zemědělskou oblastí, zájem výrobců o soutěž podle něj neklesá. Loni porota posuzovala 97 výrobků od 33 producentů.

Mezi oceněnými byla loni i EKOfarma Stehlík ze Zlaté Olešnice, která značku získala pro svůj Almík BIO zrající sýr. "Soutěž nám určitě dala propagaci, ale nejsem schopen říct, co nám to dalo ekonomicky. Jsem rád, že Liberecký kraj něco dělá, každá propagace je pro nás důležitá," řekl majitel Ladislav Stehlík. Farma podle něj prodává ze dvora, má vlastní e-shop a objednané mléko, smetanu, jogurty, tvaroh a sýry zaváží na základě objednávek na pět míst v Liberci a Jablonci nad Nisou.

čtk