Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Obchůdek 2021+ pomůže venkovským prodejnám. K dispozici je víc peněz než loni, 4,4 milionu 

01. 10. 2022 | 12:49

Vypsání  programu na podporu venkovských prodejen Obchůdek 2021+ schválilo zastupitelstvo Libereckého kraje na svém zasedání 27. září. Program pomáhá udržet provoz prodejen v obcích do 1.000 obyvatel nebo v obcích do 3.000 obyvatel, jejíž místní části mají méně než 1.000 a na jejichž území se nachází maximálně jedna maloobchodní prodejna s převahou prodeje potravin a nápojů.

obchodFamily
ilustrační foto

„Oproti předchozímu roku je alokace programu navýšena na 4,4 milionu korun. Čtyři miliony poskytne z rozpočtu Ministerstvo průmyslu a obchodu a 400 tisíc korun Liberecký kraj,“ uvedl Jiří Ulvr, člen rady kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Zároveň došlo i k navýšení maximální výše dotace o 30 tisíc korun – čin tedy 130 tisíc. Výdaje související s provozem prodejny, které si mohou žadatelé uplatnit od 1.  ledna do 31. posince 2022, jsou rozšířené i o možnost pořízení neinvestičního majetku Žadateli o dotaci mohou být podnikatelé nebo obce provozující maloobchodní prodejnu.

„Venkovské prodejny nejsou jen místem, kde si člověk obstará běžný nákup, ale často je to i centrum setkávání zejména starších obyvatel. I proto má rozhodně smysl tyto prodejny na venkově zachovat, a právě dotační program Obchůdek 2021+ tomu výrazně pomáhá,“ dodal radní Ulvr.

Více informací se nalézá na odkazu https://dotace.kraj-lbc.cz/obchudek-2021.

LK/Jan Mikulička