Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Oceněné Výrobky roku z jubilejního 20. ročníku musí ještě potvrdit krajské zastupitelstvo

14. 04. 2024 | 12:22

V soutěži o Výrobek roku Libereckého kraje hodnotila letos porota rekordních 123 produktů od 35 výrobců, informovali jsme již ve středu. Soutěž potravinářů a farmářů se uskutečnila podvacáté, porota ocenila devět výrobků v jednotlivých kategoriích. Od roku 2021 uděluje také cenu za přínos ke zdravému životnímu stylu, tu letos získalo sušené maso jemně slané od mimoňské firmy VÁŠA.

chlebasesyrem
ilustrační foto

Předání ocenění se uskuteční na Krajských dožínkách 31. srpna ve Frýdlantu, řekl dnes ČTK mluvčí Libereckého kraje Jan Mikulička.

"Podpora lokálním výrobcům je důležitá, protože chceme, aby se o nich vědělo, aby lidé věděli, že u nich mohou nakoupit. Zároveň se tím klade důraz na lokální spotřebu, často jsou to ekofarmy a produkty, které běžně v řetězcích nekoupíte," doplnil krajský radní pro zemědělství Václav Židek (Piráti). Vítězné výrobky získají značku, která na rozdíl například od Regionální potraviny není časově omezená. Kraj také zajišťuje propagaci s ochutnávkami oceněných výrobků. V plánu je podle Židka krajský e-shop a diskutuje se také o specializované prodejně.

Do soutěže se mohly přihlásit fyzické osoby oprávněné k podnikání nebo právnické osoby bez ohledu na velikost, podmínkou je, že se daný produkt musí vyrábět na území Libereckého kraje. Výrobci mohli přihlásit maximálně deset potravin. Soutěžilo se v kategoriích: masné, mléčné, pekařské a cukrářské výrobky, alkoholické i nealkoholické nápoje, ovoce a zelenina, biopotraviny a ostatní. Loni porota posuzovala 97 výrobků od 33 producentů.

"Byl to právě Liberecký kraj, který byl před lety prvním v České republice, který se rozhodl takovéto soutěže pořádat. Zájem spotřebitelů o regionální produkty roste, to je nesporný fakt, který je vidět na trzích i v obchodech," řekl ČTK předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje Robert Erlebach, který sám provozuje malou rodinnou mlékárnu. Přestože je Liberecký kraj po Karlovarském nejmenší v zemi a není tradiční zemědělskou oblastí, zájem výrobců o soutěž podle něj neklesá.

Porota navrhla ocenit paštiku s brusinkami firmy Prominent, bio zrající sýr Zlaťák z Ekofarmy Stehlík, žitný chleba z Hamrovské řemeslné pekárny nebo rakytníkovou pralinku s levandulí od společnosti Q-Burger bar. Značku nově ponese také například slivovice z Dlabka Distillery, jablečný mošt s marakujou z Moštovny Lažany, malinový džem od Martiny Papežíkové, kozí biosýr z Kozí farmy Nový Dvůr a také pastovaný med z Včelí farmy Smržov. Oceněné musí ještě potvrdit krajské zastupitelstvo, které se sejde 23. dubna.

Vítězové 20. ročníku soutěže o Výrobek roku Libereckého kraje v jednotlivých kategoriích

Kategorie:

Výrobek:

Výrobce:

Maso a uzenina

Paštika s brusinkami ve slaninové krustě

PROMINENT CZ s.r.o.

Mléko a mléčné výrobky

ZLAŤÁK BIO zrající sýr

Ladislav Stehlík – EKOfarma STEHLÍK

Pekařské výrobky

Žitný chléb

Lukáš Mašek – Hamrovská řemeslná pekárna

Cukrářské výrobky

Rakytníková pralinka s levandulí

Q-Burger bar s.r.o.

Alkoholické nápoje

Slivovice ze sudu

Dlabka Distillery – Ondřej Dlabola

Nealkoholické nápoje

Lažanský Rubín, Jablko s marakujou 100% šťáva

MOŠTOVNA LAŽANY, výroba nápojů, spol. s r.o.

Ovoce a zelenina

Extra mazaná malinová

Martina Papežíková – dobroTY z Ráje

Biopotraviny

Přírodní kozí biosýr z Nového Dvora, Kořeněná Charlotta

Milena Krejzová – Kozí farma Nový Dvůr

Ostatní

Med od Čertovy zdi – pastový

Tomáš Moravec – Včelí Farma Smržov

Přínos ke zdravému životnímu stylu

Sušené hovězí maso jemně slané

VÁŠA spol. s r.o.

Zdroj: Liberecký kraj

čtk