Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Od soboty už nepojede ani kabina na Ještěd. Třetina skiareálů uvažuje, že pro letošek stáhne roletu

29. 01. 2021 | 14:16

Zpřísnění koronavirových opatření zastaví od soboty nejen lanovky v zimních střediscích v Libereckém kraji, ale i kabinovou lanovku Českých drah na Ještěd v Liberci. Pro zachování provozu není důvod, i hotel na vrcholu je zavřený, řekl dnes ČTK přednosta lanovky Vladimír Štěpán.

LyzeRokytnice
ilustrační foto

Zájem je přitom kvůli ideálním sněhovým podmínkám velký, před týdnem dopravila na vrchol od pátku do neděle 4000 lidí. V Libereckém kraji navíc na pololetní prázdniny navážou hned v příštím týdnu ty jarní.

Vláda ve čtvrtek rozhodla kvůli koronavirové situaci o dalším zpřísnění opatření. Lanovky mimo jiné už nemohou vozit ani pěší nebo běžkaře, výjimku mají jen složky integrovaného záchranného systému. Zastaví se proto i lanovka na Sněžku.

Kabinová lanovka na Ještěd je oblíbenou turistickou atrakcí, v provozu je přes 85 let. Loni vyvezla na vrchol 211.000 lidí, o 90.000 méně než v roce 2019. Během roku lanovka 103 dnů stála kvůli technickým problémům, ale také kvůli koronavirovým opatřením. "Lidí je letos víc než loni, velký zájem je i ve všedních dnech," řekl Štěpán. Podmínky pro lyžaře na Ještědu jsou navíc podle něj zřejmě nejlepší za posledních deset let.

Naposledy dnes byla v provozu také sedačková lanovka Skalka ve Skiareálu Ještěd. Areál zůstává uzavřený i na jarní prázdniny. "Čekali jsme, že tím, že jsou jarní prázdniny, zalátáme alespoň částečně ty rány, které máme z ledna. Můžeme mluvit o milionových ztrátách," řekl ČTK ředitel střediska Jakub Hanuš. Od soboty bude podle něj středisko bez obsluhy, zaměstnanci zůstanou doma. Nečeká ale, že by sjezdovky zůstaly prázdné, není jak lidem zabránit ve vstupu. "To by tu musela být armáda," dodal.

Také v největším středisku v Libereckém kraji - krkonošské Rokytnici nad Jizerou už o víkendu lanovka v provozu nebude, pohyb lidí ve středisku tak bude zcela nekontrolovaný. Třeba o minulém víkendu bylo podle odhadu provozovatelů ve středisku až 2500 lidí. "Měli jsme tam sáňkařké dráhy, koridory," řekl ředitel rokytnického skiareálu Vít Pražák. Nechat areály mimo provoz považuje za špatné rozhodnutí. Mířit tam totiž budou stovky lidí bez jakékoliv organizace. "Kdyby byla v provozu, tenhle chaos by zmizel," dodal Pražák. Každý den mimo provoz přichází podle něj středisko o miliony korun. "Už nevěřím, že se letos rozjedeme," dodal.

čtk

Ztráty skiareálů se už pohybují kolem dvou miliard, třetina z nich uvažuje, že stáhne roletu

Vláda ČR včera potvrdila, že lyžařské areály zůstávají nadále uzavřeny. Navíc bude ukončen i provoz těch lanových drah, které dosud přepravovaly pěší turisty a běžkaře. Opět ale nezazněly žádné argumenty, čím je spuštěný vlek či lanovka riziková.

Dlouhodobě říkáme, a potvrzuje to ve svých vyjádřeních i pan ministr Blatný, že skiareály nejsou z epidemiologického hlediska rizikové. Naopak jejich provoz dokáže v horských střediscích zabezpečit větší řád a pořádek a pomůže zlepšit bezpečnostní situaci. Provozovatelé byli připraveni fungovat za striktních podmínek, které by byly přísnější, něž mají například v Rakousku.  

Od pondělí začínají jarní prázdniny a občané na naše hory s jistotou přijedou a budou jich desetitíce. Bez fungujících skiareálů, které dokáží regulovat jejich pohyb na svahu a zajistit potřebné služby, to představuje velké zdravotní riziko, o kterém vláda určitě ví.

O spíše politickém, než odborném rozhodování také svědčí fakt, že vláda zakázala provoz lanovek pro pěší a běžkaře. Těch je totiž v celé republice pouze šest! Vláda tedy nevidí problém v dopravě přeplněným vlakem nebo autobusem, raději lidem v zájmu jejich zdraví zakáže možnost přepravit se ve venkovním prostředí na horském vzduchu pětiminutovou jízdou na lanovce, navíc s nasazeným respirátorem.

Vedle řádných argumentů postrádáme i včasné informace o tom, jaký vývoj mohou střediska v následujících týdnech očekávat. Kvůli zavřeným sjezdovkám čítají ke konci lednu ztráty skiareálů z tržeb 1,5 až 2 miliardy korun. Pokud vláda trvá na tom, že provoz skiareálů je rizikový, s čímž nesouhlasíme, je potřeba jednat o tom, jakým způsobem hodlá vláda tento obor zachránit. Dosud schválené kompenzace měly fungovat v kombinaci s částečným otevřením sjezdovek během zimní sezóny. Je nutné posílit program záchrany i o kompenzace z tržeb. Už nyní zhruba třetina provozovatelů uvažuje o uzavření svých areálů až do konce sezóny. Další část provozovatelů žádá vládu, aby nejpozději 8. února rozhodla, kdy a za jakých podmínek se sjezdovky otevřou.

Uzavřením skiareálů vláda devastuje celý obor se všemi svými důsledky. Provozovatelé měli poslední řádné příjmy loni v únoru. Jsou bez peněz, nemají z čeho platit závazky, dochází k propouštění zaměstnanců a mnoho z nich tuto situaci ekonomicky nepřežije. To má už nyní negativní dopady na celé horské pohraniční regiony. Nastavené kompenzace dosahují pouze poloviny denních nákladů a bez tržeb nebudou k přežití stačit. Vyzýváme vládu, aby v dostatečném předstihu před koncem současného nouzového stavu jasně deklarovala, kdy a případně za jakých okolností bude lyžařským areálům provoz umožněn. Polovina února je totiž naprostá hranice, kdy spuštění skiareálů, byť už v omezeném rozsahu, dává smysl.

Libor Knot, ředitel Asociace horských středisek