Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Od začátku války na Ukrajině přišlo do Libereckého kraje přes 14 800 uprchlíků

14. 06. 2022 | 7:19

Libereckým krajským centrem pomoci ukrajinským uprchlíků (KACPU) prošlo od začátku března přes 14.800 uprchlíků z Ukrajiny. Neví se ale, kolik uprchlíků v kraji skutečně je.

uprchlíci lk 20220302 105414
Foto: LK

"Přesný počet osob, které jsou na území kraje, není nikde veden," uvedl pro ČTK ředitel Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Jan Hadrbolec. Podle něj ani nevědí, kolik Ukrajinců se vrátilo zpět do své vlasti. "Osoby s udělenou dočasnou ochranou nemají povinnost hlásit opuštění České republiky či návrat na Ukrajinu," dodal.

Centrum pomoci ukrajinským uprchlíkům funguje v Liberci od 1. března. Je v krajské budově, kde bylo předtím velkokapacitní očkovací centrum. Uzavření KACPU kraj zatím neplánuje, i když počet příchozích Ukrajinců klesá. "V současné době je vytíženost kolem 20 procent. I přesto, že osob, které přicházejí do centra, ubývá, nehodláme ho nyní zavírat. I když jich je už méně než předtím, považuji za lidské a správné jim i nadále pomáhat v jejich nelehkých začátcích v cizí zemi," uvedl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Nejvíce uprchlíků za den odbavilo liberecké KACPU 9. března, kdy jich bylo 791. Za poslední týden činní denní průměr zhruba 45 lidí. "Vždy v pondělí je počet cca 100 až 110 osob, v ostatních pracovních dnech je počet nižší," řekl Hadrbolec.

Kraj má nasmlouvané kapacity pro ubytování zhruba 5500 uprchlíků, prostřednictvím KACPU respektive Libereckého kraje nalezlo ubytování přes 4300 lidí. "Ostatní osoby jsou ubytovány v rodinách anebo si ubytování zajistily jiným způsobem," dodal krajský ředitel hasičů.

čtk