Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Páteřní nemocnice v Libereckém kraji byly v loňském covidovém roce ziskové

06. 06. 2021 | 18:37

Všechny čtyři páteřní nemocnice v Libereckém kraji byly v loňském roce ovlivněném covidovou pandemií podle předběžných údajů ziskové. Z letošního ale mají v Liberci nebo v Jilemnici větší obavy, a to i co se týče počtu zaměstnanců, vyplývá z ankety ČTK.

coronaDopravaFBVomáčka
archivní foto

Hospodaření Krajské nemocnice Liberec, jež v krajském městě, Turnově a Frýdlantu zaměstnává skoro 3000 lidí, by za loňský rok mělo skončit v zisku přesahujícím 100 milionů korun. Výsledky nemocnice zveřejní v úterý. "Hospodaření podle předběžných čísel skončilo velmi dobře. Nám se veškerý výpadek, který jsme nabrali v loňském roce kvůli omezení péče, podařilo poměrně šíleným sprintem dohnat," uvedl mluvčí nemocnice Václav Řičář. Podle něj mají větší obavy z toho, co přinese letošní rok. "Protože ten výpadek a omezení péče byl mnohem intenzivnější a horší než v loňském roce," dodal. Péči o pacienty s covidem se podle něj podařilo loni zvládnout i díky tomu, že řada zaměstnanců se zkráceným úvazkem si ho navýšila a pomoc nemocnici nabídli i další zdravotníci. Pokles počtu pracovníků tak nemocnice v důsledku pandemie nezaznamenala. "Samozřejmě je s otazníkem, jak to bude fungovat do budoucna, řada z nich se samozřejmě psychicky vyčerpala," uvedl Řičár. Podle něj jsou ale pod optimálním stavem počtu zaměstnanců dlouhodobě. "Ale to souvisí s tím, že péče u nás je velmi intenzivní a náročná, a my oddělení máme personálně postavená tak, že tam pracuje více lidí, než je papírově takzvaně nutné," dodal.

Více pracovníků, zejména zdravotních sester by potřebovala i městská nemocnice v Jilemnici na Semilsku. "Chybí nám kvalifikované sestry, tak abychom obsadili všechny služby, takže se to lepí, lidé přesouvají ze stanice na stanici," řekl ředitel nemocnice Jiří Kalenský. Na nedostatku má podle něj podíl i náročná péče o pacienty s covidem ve vážném stavu. "Covidová doba si vybrala svoji daň v podobě odchodů, pár lidí to psychicky nedalo. A některé mladší holky raději otěhotněly, takže hojně děvčat máme dnes na mateřských," uvedl Kalenský. Hospodaření nemocnice podle něj loni skončilo ziskem, z letošního má větší obavy. "Po prvním kvartále máme náklady vyšší asi o 40 milionů korun, to je navýšení o 26 procent," uvedl. Podle něj tomu ale odpovídají provedené výkony a s pojišťovnami, Škodou a VZP, se podařilo dojednat, že jim vyplatí větší zálohy. "Abychom nemuseli sahat do revolvingu, abychom vyplatili mzdy, situace v cash flow byla náročná," dodal.

Městská nemocnice v Jablonci by měla skončit podle předběžných údajů za minulý rok v zisku skoro osmi milionů. "Zatím nemáme definitivní vyúčtování roku 2020, které bude k dispozici během třetího čtvrtletí a které se účetně promítne proti dohadným položkám do roku 2021, takže nelze v tuto chvíli říci, zda nás minulý rok ovlivnil pozitivně či naopak," uvedla mluvčí nemocnice Jana Válková. Co se týče personálu, žádný odliv podle ní kvůli koronaviru nezaznamenali. "Naopak personál to napříč nemocnicí stmelilo a navázala se nová přátelství," dodala.

Pandemie neovlivnila ani personální stav krajské nemocnice v České Lípě se zhruba 500 zaměstnanci. Podle mluvčí nemocnice Andrey Beranové ale dlouhodobé omezení plánovaných operací, uzavření některých oddělení a ambulancí negativně ovlivnilo výsledek hospodaření. "Přesto jsme rok 2020 zakončovali se ziskem asi 27 milionů korun," dodala.

čtk