Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Piráty v Libereckém kraji povede příští dva roky Marek Förster z Desné

01. 12. 2020 | 12:35

Nové vedení si v on-line hlasování zvolili Piráti v Libereckém kraji. Příští dva roky povede krajskou organizaci Marek Förster z Desné, který vystřídal Ondřeje Kolka. Prvním místopředsedou se stal vedoucí krajského mediálního odboru Jan Hruška, druhým Pavel Váňa z Liberce. Do vedení se vrací Petr Vyhnal, který v letech 2010 až 2004 organizaci v kraji vedl. Poprvé bude mít svého zástupce v předsednictvu Českolipsko, a to zastupitele Petra Jeníka. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Milan Chalupa.

pirátská strana 44049023271 9f705d5ec2 c
Ilstrační foto - zdroj: flickr.com by Pirátská strana

Nové krajské vedení strany musí Piráty v regionu připravit na nadcházející volby do Poslanecké sněmovny a do zastupitelstev obcí. "Ale není to jen o volebních kampaních a kláních. Musíme se věnovat rozvoji strany, podporovat vznik nových místních sdružení a rozšiřování členské základny. Vylepšit komunikaci a zapojit nováčky do dění. Musíme se také začít věnovat profesionalizaci některých agend, jako je reporting, medializace a PR, tak abychom mohli účinně a seriozně čelit politické konkurenci," uvedl Förster. Dodal, že ho mrzí, že v novém vedení bude chybět žena.

Podpora Pirátů v Libereckém kraji roste, v letošních krajských volbách skončili třetí za Starosty pro Liberecký kraj a hnutím ANO, když jim hlas dalo 9,86 procenta voličů. V zastupitelstvu získali pět mandátů ze 45 stejně jako ODS, která byla čtvrtá. Piráti se spojili se Starosty a Občanskými demokraty v koalici, která má většinu 32 hlasů. Získali funkci náměstka pro ekonomiku a také radního pro životní prostředí. Piráti do krajského zastupitelstva kandidovali už v letech 2012 a 2016, nepřekonali ale pětiprocentní hranici potřebnou pro zisk mandátu.

V komunálních volbách v roce 2018 získali Piráti v kraji 12 mandátů. Z velkých měst mají zástupce v Jablonci nad Nisou, České Lípě, Turnově nebo v Semilech. V krajském městě Liberci nekandidovali, protože neměli dost kvalitních lidí na sestavení samostatné kandidátky a o spojení s jiným politickým uskupením neuvažovali. Úspěšní byli Piráti v Libereckém kraji i o rok dříve ve volbách do Poslanecké sněmovny, kdy skončili na třetím místě za ANO a STAN. Hlas jim dalo 11,42 procenta voličů, ve Sněmovně mají za kraj jednoho zástupce - Tomáše Martínka z České Lípy.

čtk