Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Podnikatelský inkubátor už využilo přes 400 lidí a firem. Patří pod krajskou Agenturu regionálního rozvoje

04. 08. 2020 | 14:04

Podnikatelský inkubátor Lipo.ink vytvořený Libereckým krajem v Liberci využilo dosud přes 400 lidí a firem. Funguje od počátku roku 2018 a cílem je podpořit vznik a rozvoj inovativních firem v regionu. Zatím slouží hlavně jako virtuální, na podzim by měl ale nabídnout i kanceláře a výrobní prostory. Novináře o tom dnes informoval ředitel Lipo.ink Philipp Roden. Lipo.ink patří pod krajskou Agenturu regionálního rozvoje (ARR).

lipoInkLidi
Foto: Lipo.Ink

K dispozici bude podle Rodena ke konci roku v novém sídle 4000 metrů čtverečních. Část už je zabraná. "Máme zhruba třetinu kancelářských prostorů v rezervaci," uvedl Roden. Součástí kamenného inkubátoru budou také prostory na prototypové dílny nebo pro malou sériovou výrobu. Jednoho zájemce podle Rodena mají už nyní.

Lipo.ink se zaměřuje na podnikatele či firmy s nezvyklými nápady. Nabízí jim poradenství. "Vytvořili jsme čtyři základní programy, aby se nám do té škály vešlo co nejvíce firem, kterým opravdu pomůžeme a které podpoříme," uvedl konzultant Lipo.ink Antonín Ferdan. Největší zájem byl zatím o takzvanou ambulanci, která by měla napomoci zjistit, zda je záměr či nápad vůbec uskutečnitelný. Dosud ji využilo přes 400 začínajících podnikatelů. Další dva navazující konzultační programy pomáhají z nápadu vybudovat skutečnou firmu, do nich se zapojilo zatím asi deset zájemců.

Nynější podoba vnitřních prostor inkubátoru. Foto: Lipo.Ink

Jedním z nich byl Petr Klokočník. "Měl jsme docela zajímavý nápad, který jsem rozvíjel, pak jsem se ale zasekl a nevěděl jsem jak dál," popsal Klokočník, proč se rozhodl využít služeb Lipo.ink. Od prvního kontaktu s Lipo.ink podle něj uplynul už rok, před měsícem založil firmu Statotest, v níž má krajská ARR podíl 2,5 procenta. "Tímto krokem zajišťujeme, že se prostředky vynaložené na rozvoj firmy v případě komerčního úspěchu vrátí zpátky do našeho kraje," uvedl Roden. Statotest nabízí automatický systém bezdrátových čidel, která dokážou předpovídat například zřícení mostů. Čidla firmy nyní monitorují vysílač Ještěd či několik mostů v záplavových oblastech na severu kraje. Podle Klokočníka také získal milionový grant od akademie věd na další vývoj čidel. Kromě Statotestu má ARR 2,5procentní podíl zatím jen u jedné další firmy.

Podle Ferdana nabízejí poradenství také zavedeným malým a středním firmám. Zatím ho využilo 15. Podnikatelský inkubátor jim může nabídnout služby 130 expertů z celé republiky. Lipo.ink se věnuje i osvětě, akce pořádá minimálně jednou do měsíce. Cílem je spojit a vzájemně inspirovat lidi, kteří by se jinak nepotkali. Lipo.ink se podílel i na vzniku nového předmětu zaměřeného na inovace a podnikání v oblasti nových technologií, který nabídne od podzimu studentům liberecká univerzita.

čtk