Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Prácheň, Klučky i Valdštejnská skála. Cyklovýlet provede neobjevenými Lužickými horami

19. 06. 2021 | 14:15

Malebná příroda, krásné výhledy, ale i jedinečné čedičové sloupy a záhadné znaky a symboly. To vše nabídne cyklovýlet Lužickými horami. Začíná v Prysku, v protáhlé obci, která se skládá ze tří částí – východnějšího Horního Prysku, západnějšího Dolního Prysku a nejzápadnější Vesničky; je ideálním místem pro relaxaci.

Klučky
Foto: LK

Vyrazit za krásnými výhledy lze například na Střední vrch, do Riedlovy jeskyně nebo po vyznačených stezkách v okolí, jakými jsou například Meixnerova pohybová, Fuksova papírenská nebo Kamzičí stezka pro kola. „Okolí Prysku, stejně jako Prysk samotný je vynikajícím tipem na výlet. Ať už pěší nebo cyklovýlet. Po cestě lze potkat krásné příklady lidové architektury, stejně jako půvabnou krajinu,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Na trasu dlouhou 29 kilometrů cyklisté vyrazí z Horního Prysku po žluté směrem na Prácheň, kde se napojí na cyklotrasu 211, po níž dojedou až do Kytlice. Za krátkou odbočku a za návštěvu určitě stojí dvoupatrový čedičový lom Klučky, jehož stěny tvoří pravidelně vyvinuté svislé kamenné sloupy. Z terasy horního patra lomu a z vrcholku lomové stěny se pak otevře pěkný výhled na zalesněné kopce mezi Studencem a Jedlovou.

Foto: LKCyklotrasa vede okolo Valdštejnské skály, která se nachází u Hraničního potoka. Zajímavostí je, že na čtyřech skalních blocích se nachází množství záhadných znaků a letopočtů. Některé symboly se podobají kamenickým značkám a vztahují se k dávné těžbě, jiné jsou považovány za znamení starých Vlachů, kteří zde podle pověsti hledali vzácné kovy a drahokamy.

Cesta dál vede na křižovatku Nová Huť, odkud pokračuje po cyklotrase s názvem Cesta k sousedům! až na rozcestí Jedličná odkud je to po neznačené štěrkové cestě a cyklotrase už je to jen kousek zpět do Horního Prysku. Informace o trase jsou na odkazu www.mapy.cz/s/fenamegope.

LK/Jan Mikulička