Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Předvolební kampaň v Libereckém kraji bude s jarmarkem, nanuky i gulášem

11. 09. 2021 | 10:15

Kampaň před volbami do Poslanecké sněmovny nabídne voličům v Libereckém kraji jarmark s levnými potravinami SPD, Piráti a Starostové přivezou nanuky a guláš pro potřebné, hnutí Přísaha zase přijede s peticí za důkladné prověření covidových státních zakázek. Ostatní strany většinou žádné velké akce neplánují, voliči ale mohou kandidáty do Sněmovny potkat prakticky na každé kulturní, společenské nebo sportovní akci, a také v ulicích měst a obcí, kde rozdávají letáky, zjistila ČTK.

Nejviditelnější jsou v Libereckém kraji zřejmě kandidáti Pirátů a Starostů, lídr kandidátky Jan Farský (STAN) vyráží za voliči velorexem. Tříkolové vozítko s trubkovým rámem je zřejmě jediným homologovaným vozidlem s plátěnou karoserií na světě. Proč zvolil právě tento dopravní prostředek? "Protože ho dlouho slyšíte, než ho uvidíte, když ho vidíte, tak vás ohromí, a když odjede, tak ho ještě dlouho cítíte. Je to vozidlo, které má trošku pobavit, také na něm není naše heslo 'Vraťme zemi budoucnost', ale je tam heslo 'Minulosti bylo dost'," řekl ČTK Farský při zahájení kampaně v kraji.

Farský sám takzvaný hadrák řídí, ukázat má podle něj také to, jak je nostalgie po minulosti falešná. "Všichni rádi vzpomínáme, co jsme dělali, když jsme byli mladí a v čem jsme jezdili. Já lidi rád svezu v tom velorexu, je to pěkný zážitek, ale myslím, že do práce už by s tím dnes nikdo jezdit nechtěl," dodal. Starostové a piráti v kraji ale vyrazí za voliči i s nanuky a gulášem. Billboardy a poutače na domech a plotech v kraji doplní v Liberci i předvolebně polepená tramvaj.

Nepřehlédnutelný bude ale také jarmark SPD, na němž tuzemští producenti nabízejí levně své potraviny, do Liberce dorazí v pondělí. Součástí předvolební kampaně strany je také petice za zachování české koruny jako měny. S petiční akcí vyráží za voliči také Přísaha Roberta Šlachty, příští čtvrtek budou mít voliči možnost podepsat se za důkladné prověření covidových státních zakázek. Sociální demokraté se se svými příznivci sejdou 28. září na koupališti Vápenka v Liberci, komunisté plánují velký mítink na 17. září do České Lípy.

Volby se uskuteční 8. a 9. října, v Libereckém kraji o křeslo ve Sněmovně usiluje 246 kandidátů ze 17 politických stran, hnutí a koalic, o třetinu méně než před čtyřmi lety. Kandidáti už na voliče shlížejí z každé výlepové plochy i obřích billboardů, ve schránkách nacházejí lidé letáky i stranické noviny. Už běžnou součástí kampaně je komunikace s voliči na sociálních sítích.

V roce 2017 vyhrálo sněmovní volby v kraji ANO se ziskem 29,83 procenta hlasů, obhájilo tak prvenství z voleb v roce 2013. Získalo polovinu z osmi mandátů, které se v Libereckém kraji rozdělovaly. Se značným odstupem následoval tehdy nováček sněmovních voleb, hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Hlas jim dalo 12,82 procenta voličů, což byl nejlepší výsledek hnutí ze všech krajů. Třetí skončili s 11,42 procenta Piráti, čtvrtá byla s 10,95 procenta SPD, následovaná ODS, pro niž hlasovalo 10,28 procenta voličů. Všichni získali po jednom mandátu. K volbám přišlo před čtyřmi lety 60 procent voličů. Letos se díky změně volebního systému může v kraji rozdělovat i deset mandátů, záležet bude na počtu voličů, kteří v říjnu k urnám přijdou.

čtk