Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přijímací řízení plné novinek začalo s problémy. Deváťáky do škol rozřadí nový algoritmus

01. 02. 2024 | 14:34

Mnoho změn přinese přijímací řízení pro školní rok 2024/2025, které dnes s velkým problémem, nefunkčním elektronickým systémem, odstartovalo. Jednou z možností je podání elektronické přihlášky prostřednictvím digitálního přihlašovacího systému Dipsy, který bude podle informací z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy spuštěn pravděpodobně až od 2. do 20. února 2024. Nově si žáci mohou zvolit až tři obory bez talentové zkoušky.

studentka
ilustrační foto

Do výsledku přijímacího řízení se nemusí započítávat známky z předchozího vzdělávání. Uchazeči budou na střední školy přirazeni podle výsledků přijímacího řízení a podle vlastních priorit uvedených na přihláškách.

„Přijímací řízení je klíčovým momentem, který může ovlivnit životní cestu mladých lidí. Školy v Libereckém kraji nabízí mnoho kvalitních a zajímavých oborů, jež podporují akademický i osobní rozvoj žáků. V tomto školním roce navíc otevíráme Technické lyceum na průmyslovce v Liberci a obory Technická zařízení budov a Průmyslová ekologie na Střední škole strojní, stavební a dopravní. Žáci se nemusí bát, že by se na školu nedostali, míst je dost. Všem uchazečům i jejich rodičům přeji mnoho štěstí, trpělivosti a pevných nervů,“ uvedl Jiří Čeřovský, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Přihlášky lze zaslat elektronicky prostřednictvím Dipsy (www.dipsy.cz), v podobě výpisu vytištěného ze zmiňované stránky nebo tiskopisem stanoveným ministerstvem.

Obory v přihláškách musí být vyplněny v pořadí dle priority, tzn. od nejpreferovanějšího po nejméně preferovaný. Na všech odeslaných přihláškách musí být školy seřazeny stejně, aby algoritmus mohl správně vyhodnotit výsledky přijímacích řízení.

Od 10. do 14. května se mohou uchazeči seznámit s podklady rozhodnutí na webových stránkách Dipsy a ve škole. Výsledky prvního kola budou zveřejněny 15. května. Odvolat se mohou žáci například z důvodu chybného zadání či narušení v průběhu zkoušky do tří dnů od zveřejnění seznamu přijatých a nepřijatých.

Pravidla pro konání přijímacího řízení ve druhém kole jsou obdobná, jako v kole prvním, pouze se nekoná (ale povinně se zohledňuje) jednotná přijímací zkouška. Do 20. května ředitel školy vyhlásí kritéria přijímacího řízení na webu školu či v portálu Dipsy a do 24. května uchazeči vyplní přihlášku. Výsledky druhého kola řízení budou k dispozici 21. června.

Do třetího kola lze zaslat libovolné množství přihlášek.

Jak funguje nový algoritmus přijímacího řízení, je vysvětleno ve videu https://www.youtube.com/watch?v=uHeUsdQGPm4

Více informací se nachází na stránkách https://edulk.cz/zaci-a-rodice/prijimaci-rizeni či https://www.prihlaskynastredni.cz/.   

LK/Anna Vašková

ANO vyzvalo vládu, aby prodloužila lhůtu pro podávání přihlášek na střední školy

ANO vyzvalo vládu, aby kvůli nefunkčnímu elektronickému systému (DiPSy) prodloužila lhůtu pro podávání přihlášek na střední školy minimálně o jeden týden. Při dnešní návštěvě stínové vlády hnutí ANO v České Lípě to novinářům řekla stínová ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Spuštění elektronického systému pro přihlášky na střední školy, který se měl dnes po půlnoci otevřít uchazečům, bylo odloženo kvůli problémům s nahráváním příloh. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) dnes po poledni uvedl, že o možném prodloužení termínu rozhodne příští týden podle vývoje situace.

ilustrační foto

"Jde už o druhý výbuch této vlády u přijímaček na střední školy, zatímco loni podcenili kapacity škol a studenti i rodiče byli často hozeni do problému s nedostatečnými kapacitami, tak letos nejde zatím podávat přihlášky vůbec," doplnila Dostálová. Selhání podle ní způsobil ministr Bek, za kterým jde politická odpovědnost. Svou odpovědnost podle ní mají i Piráti, kteří ve vládě odpovídají za digitalizaci.

Podle Beka se na řešení problémů systému intenzivně pracuje, ale s velkou pravděpodobností dnes spuštěn nebude. Podle Beka je potřeba nejdříve vyřešit problém a analyzovat příčiny problému. "Pak teprve budeme uvažovat o personálních konsekvencích," doplnil ministr. Zdůraznil také, že jde o technický problém v jedné funkci z mnoha. "Nemám žádný důvod se domnívat, že by to byl problém, který by ohrožoval systém jako celek," konstatoval.

Přihlášky na střední školy mohou žáci, respektive jejich rodiče, podávat zatím do 20. února, do spuštění digitálního přihlašování zatím jen papírovou formou. O případném prodloužení termínu chce ministr rozhodnout v příštím týdnu.

čtk