Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pro lidi v karanténě budou v Libereckém kraji fungovat čtyři volební místa na veřejných parkovištích. Tam, co loni

28. 09. 2021 | 12:22

Voliči v karanténě nebo izolaci kvůli covidu-19 budou mít v Libereckém kraji znovu možnost volit z auta na čtyřech místech. Pro každý okres bude jedno volební stanoviště a lidé je najdou na stejných místech jako loni, řekla ČTK vedoucí oddělení voleb Krajského úřadu v Liberci Pavlína Kroupová. Kraj vybral velká, dobře dostupná parkoviště v České Lípě, Jablonci nad Nisou, Liberci a Semilech, kde bude možné hlasovat ve středu 6. října od 08:00 do 17:00.

VOLBYaRMÁDA1
archivní ilustrační foto z FB Armády ČR

"Takzvaná drive-in volební stanoviště jsou určena jen pro voliče v karanténě nebo izolaci," upozornila Kroupová. Lidé to musí doložit potvrzením od lékaře nebo hygienické stanice, stačí ale i potvrzení v mobilním telefonu nebo pozitivní výsledek testu v listinné či elektronické podobě. Voliči musí volit vždy ve svém okresním městě, není tak například možné, aby z Turnova zamířili do Liberce. "Výjimkou jsou ti, kdo si předem nechali vystavit voličský průkaz," dodala. Volit se bude přímo z vozu, stejně jako ve volební místnosti se musí voliči prokázat občanským průkazem.

V krajském městě Liberci bude stanoviště na parkovišti za budovou Policie ČR v Pastýřské ulici, dojezd na místo teď komplikuje rekonstrukce Sokolské ulice, příjezd je tak možný jen ve směru od Šaldova náměstí. V Jablonci nad Nisou najdou voliči speciální volební stanoviště na parkovišti u Městské haly v ulici U Přehrady. V České Lípě vybral kraj plochu v Poříční ulici, kde je mimo jiné depo dopravní společnosti Witbystar (dříve BusLine). V Semilech budou lidé volit na parkovišti u Sportovního centra v ulici 3. května.

Voliči v izolaci nebo karanténě, kteří nemají auto nebo nemají možnost přijet na speciální volební místo, mohou požádat na telefonním čísle 485 226 351 o hlasování do zvláštní přenosné volební schránky. Nejpozději ale ve čtvrtek 7. října do 20:00. Zvláštní volební komise s přenosnou schránkou může zajistit ve čtvrtek 7. října také volby v sociálních zařízeních, která by hygienici kvůli nákaze museli uzavřít. "Žádný takový ale v kraji zatím nemáme," dodala Kroupová.

Drive-in volby si lidé v celé zemi poprvé kvůli koronavirové pandemii vyzkoušeli loni při volbách do krajských zastupitelstvech. Na stanovištích v Libereckém kraji loni volilo 191 lidí, další objelo pět speciálních volebních týmů s přenosnou schránkou. Celkově tak těmito způsoby volilo 273 lidí do krajského zastupitelstva a 35 do Senátu. Jaký zájem může být tentokrát, nedokáže nikdo odhadnout. "Zatím ani nemáme představu, kolik lidí je v izolaci nebo karanténě," dodala Kroupová.

Volební stanoviště v Libereckém kraji

pro okres volební stanoviště
Česká Lípa Česká Lípa, prostor v Poříční 1918, (GPS: 50.6819361N, 14.5447875E)
Jablonec nad Nisou Jablonec nad Nisou, parkoviště u Městské haly, U Přehrady 4747/20 (GPS: 50.7329089N, 15.1798256E)
Liberec Liberec, parkoviště v Pastýřské ulici, za budovou Policie ČR (GPS: 50.7736017N, 15.0584208E)
Semily Semily, parkoviště u Sportovního centra, ulice 3. května 327 (GPS: 50.5999308N, 15.3376408E)

zdroj: Liberecký kraj

čtk