Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ředitel skiareálu v Rokytnici je proti prodlužování zákazu, stát by měl umožnit lyžařským střediskům zahájit sezonu

04. 12. 2020 | 10:45

Stát by měl umožnit lyžařským areálům zahájit sezonu po 12. prosinci. Další prodloužení zákazu po tomto datu by bylo kontraproduktivní. Myslí si to Vít Pražák, ředitel největšího skiareálu v Libereckém kraji, který je v krkonošské Rokytnici nad Jizerou.

lyže TvLKlyže rokytnicetitulka21
Foto: Artur Irma

Vláda ve svém posledním usnesení rozhodla, že vleky a lanovky musí zůstat zavřené zatím do 12. prosince, kdy má skončit nouzový stav. Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes ve sněmovně řekl, že předpokládá, že tuzemské lyžařské areály by za určitých podmínek mohly otevřít k 24. prosinci. Pražák takovému postupu nerozumí. "Otevřou hypermarkety, kde se kumuluje spousta lidí. A outdoorovou záležitost, kdy jsou lidé venku, mohou přijít na jiné myšlenky, zasportovat si, být na čerstvém vzduchu, tak to omezují," uvedl.

Lyžování považuje z hlediska rizika šíření nákazy covidu-19 za bezpečnou záležitost. "Lidé mají brýle, většinou i šátek přes ústa, na sjezdovce jezdí každý sám, na lanovce žádný problém také není a ve frontách vám distanc vymezují už lyže. Většina lidí je má dlouhé kolem metru šedesát, metru osmdesát," řekl Pražák. V Rokytnici jsou podle něj zvyklí sezonu zahajovat mezi 15. až 20. prosincem. "Když otevřete, tak se občas vyskytne nějaká chyba, musíte to odchytit, odladit, než najedete na plný provoz," zdůvodnil, proč je důležité začít už před Štědrým dnem. Vánoční svátky patří z pohledu tržeb mezi stěžejní části sezony pro skiareály. Loni před silvestrem se v Rokytnici lyžovat kvůli počasí nedalo a ovlivnilo to negativně celou sezonu.

Před Vánoci chce otevřít i provozovatel areálu na Ještědu v Liberci, kde budou mít lyžaři k dispozici novou páteřní sjezdovku Nová Skalka. "Téměř z poloviny už je zasněžená a byla by to pro nás rána, pokud bychom nemohli otevřít dřív než na Vánoce," uvedl ředitel areálu Jakub Hanuš. Sjezdovka dlouhá 1,5 kilometru by měla být v optimálním případě připravená pro lyžování do poloviny prosince. Hanuš odhaduje, že pokud by ji pak nemohli otevřít, denně by na tržbách přicházeli o stovky tisíc korun. "Máme novou sjezdovku a víme, že lidé se na ni těší. Takže samozřejmě čím dříve budeme moci otevřít, tak lépe pro nás," dodal.

Provozovatel tří největších středisek v Jizerských horách Pavel Bažant zatím nechce odsun zahájení sezony až na Štědrý den, jak nastínil premiér, komentovat. "Nikdo neví, jak to dopadne a rozhodovat se teprve bude. Počkáme si na to," uvedl.

čtk