Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rekonstrukce silnice přes Jablonné v Podještědí pomohla zvýšit bezpečnost, trvala čtyři roky

28. 11. 2019 | 12:32

V Jablonném v Podještědí na Liberecku po čtyřech letech skončila rekonstrukce více než kilometrového úseku krajské silnice 270 a části náměstí. Oprava přispěla k vyšší bezpečnosti pěších, řekl dnes novinářům starosta Jiří Rýdl (NEZ).

silnice Jablonné
Foto: LK

„V Jablonném jsme nakonec kvůli archeologickým průzkumům a nálezům, sanaci podloží a předložce sítí strávili tři stavební sezóny. Práce i kvůli zajištění průjezdnosti města a přístupů do objektů probíhaly po úsecích. Celkem je nově zhotoveno přes 1200 metrů komunikací a předlážděno náměstí o ploše 1700 čtverečních metrů. Věřím, že komfort ocení jak řidiči, tak chodci, pro jejichž zvýšení bezpečnosti přibyly osvětlené přechody,“ uvedl Lukáš Urban, zástupce stavební společnosti SYNER. Zároveň došlo k rekonstrukci veřejného osvětlení podél místní komunikace, úpravě stávajícího odvodnění i dopravního značení.

Silnice se opravovala ve dvou etapách za 58 milionů korun, z evropského fondu se na stavbu podařilo získat 34 milionů, zbytek platil kraj a město.

Silnice 270 vede přes centrum města, před opravou byla v některých místech široká i devět metrů. "V podstatě to byla rychlostní komunikace, takže někteří řidiči tady jezdili a pořádali v nočních hodinách závody. Takže tím, že se to zúžilo na 6,6 metru, tak se doprava výrazně zklidnila," uvedl starosta. Bezpečnější jsou podle něj i chodníky, které jsou nyní široké minimálně 1,5 metru. Dříve v některých místech od centra ke škole měly sotva půl metru.

Některým obyvatelům města ale podle starosty vadí částečné omezení parkování u obchodů. "Nemohou počítat s tím, že zastaví u krámu a půjdou přímo pět metrů do obchodu. Musí zastavit na vyhrazených parkovacích zálivech, parkovištích a prostě za tím nákupem dojít pár desítek metrů, což nevidím jako problém," dodal Rýdl. Na předlážděné dolní části náměstí a podél opravené silnice je podle něj asi 70 míst k parkování.

Podle libereckého hejtmana Martina Půty (SLK) šlo o velmi složitou stavbu, což mělo vliv i na dobu rekonstrukce. "Trvalo to dlouho, to si uvědomujeme," řekl. Musela se přeložit řada inženýrských sítí, sanovat podloží a stavbu prodloužil i podrobný archeologický průzkum. Jablonné patří k nejcennějším lokalitám s městským osídlením doloženým už z poloviny 13. století. Archeologové mimo jiné objevili pozůstatky dvou domů, kolem nichž před téměř 800 lety možná chodila i svatá Zdislava. Našli i základy do té doby neznámé severní brány, dřevěný vodovod, trativod, zbytky gotických oken a portálů i mince z napoleonských dob.

Podle starosty začali jednat s neziskovou organizací Archa 13 o vytvoření stálé historické expozice v bývalém pivovaru. "Rozplánováno to je na deset let. Nyní probíhá jednání o majetkovém převodu mezi městem a Archou 13," uvedl starosta. Budovu potřebuje spolek vlastnit, aby mohl žádat o dotace.

Foto: LK

Při rekonstrukci silnice se upravovala jen dolní polovina náměstí, druhá s morovým sloupem a vodním prkem by podle starosty měla přijít na řadu do několika let. V plánu je v roce 2021 rekonstrukce vodovodu, kanalizace a pravděpodobně i plynovodu, úprava nadzemní části by se měla dělat o rok později.

čtk