Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Řemeslnou a zážitkovou turistiku podpoří kraj milionem korun. Přišlo 31 žádostí o dotaci, 23 uspělo

30. 04. 2022 | 14:06

Rozdělení dotačního programu nazvaného Řemeslná a zážitková turistika posvětilo na svém zasedání krajské zastupitelstvo. Žadatelé obdrží bezmála milion – přesně řečeno 999.907 Kč.
 

hrnčíř
ilustrační foto

„Liberecký kraj býval z hlediska cestovního ruchu spojován především se zimní lyžařskou sezonou. Situace je nyní výrazně jiná. Jednak hostíme velké množství pěších a cykloturistů a také se k nám lidé v poslední době vydávají za poznáním tradičních řemesel. Především je to sklářství, šperkařství a kamenářství, ale nechybí ani návštěvníci jiných řemeslných dílen, jako je například výroba ručního papíru. Lidé už nechtějí pasivní dovolenou. Chtějí něco zažít, zkusit si vlastníma rukama něco vyrobit. Dotační program Řemeslná a zážitková turistika právě takové aktivity podporuje,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V tomto programu bylo podáno celkem 31 žádostí o dotaci. Z toho 23 jich obdrží podporu – z částky v programu vyhrazené, jejíž výše činila 1.000.000 korun, bylo rozděleno 999.907 korun. Tři žádosti bylo navrženo nepodpořit z důvodu nedostatečného počtu bodů a vyčerpání alokace programu, pět žádostí bylo vyřazeno kvůli administrativnímu nesouladu.

Program přispívá k rozšíření turistické nabídky a tvorby a zavedení produktů cestovního ruchu zaměřených na zážitkovou turistiku a řemeslné tradice na území Libereckého kraje a jeho turistických oblastí. Podporuje turistické produkty v oblasti tradic a tradičních řemesel, regionálních produktů a zážitkových programů.

LK/Jan Mikulička