Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Režim dva plus dva? Redukce na finančáku se plánuje jen pro venkov, centrála se zeštíhlováním nepočítá. Hejtman neskrývá údiv...

07. 08. 2019 | 7:20

Finanční správu možná čeká zeštíhlení v ještě větší míře, než se původně předpokládalo. Ředitelství chce namísto plánovaných 11 pracovišť výrazně omezit činnost u 34 úřadů. Úspory by díky tomu měly v následujících pěti letech dostáhnout 686 milionů korun. Podle ČT24 by se v Libereckém kraji měl provoz omezovat na pobočkách berního úřadu v Novém Boru, Tanvaldu a Frýdlantě.

penízeRuce
ilustrační foto

Návrh je předběžný a bude se probírat se starosty a starostkami dotčených obcí. Těm vadil už i původní plán. Prahy a Středočeského kraje se zeštíhlení týkat nebude.

K tomu hejtman Libereckého kraje Martin Půta na svém facebookovém profilu podotkl:

Generální finanční ředitelství rozeslalo v červenci pozvánku starostům měst Tanvald, Frýdlant a  Nový Bor ke společnému jednání ve věci změny organizační struktury pracovišť Finančního úřadu na území Libereckého kraje. Po své desetileté zkušenosti z práce starosty velmi dobře vím, že by připravované změny přinesly pouze snížení dostupnosti a kvality služeb občanům ze strany pracovišť finančních úřadů.

archivní fotoDva pracovníci ve dvou dnech v týdnu nejsou schopni obsáhnout dosavadní agendu. Návrh ke všemu míří na hospodářsky slabé oblasti, kde by se podle mého názoru měla naopak podpora státu zvýšit. Obrátil jsem se proto na paní ředitelku Richterovou a nabídl svou účast na připravovaném setkání, kde by měla Finanční správa ČR detailněji představit rozsah i časový harmonogram chystaných změn.

Získané informace bych následně předložil na Zastupitelstvu Libereckého kraje, kde by se k nim mohli otevřeně vyjádřit zastupitelé. Osobně navrhnu usnesení se zásadním nesouhlasem s plánovanými kroky. Zajímalo by mě, jak hodně se hledají personální úspory na generálním ředitelství, klade na závěr svého vyjádření řečnickou otázku hejtman.

„Jsem si vědoma toho, že tato optimalizace může v místě územního pracoviště vyvolat řadu otázek, zejména ze strany starostů dotčených měst a obcí. Proto v průběhu nadcházejících týdnů proběhnou jednání se starosty všech měst a obcí, kde mají sídla územní pracoviště, kterých by se měla nadcházející optimalizace týkat. Jsme připraveni vyslechnout případné návrhy či stanoviska ze strany zástupců územních samospráv a až po ukončení těchto jednání budeme moci s plnou odpovědností rozhodnout, která pracoviště budou převedena do optimalizovaného režimu,“ uvedla pro ČT24 generální ředitelka Finanční správy (FS) Tatjana Richterová.

Některá pracoviště by měla přejít do takzvaného režimu dva plus dva, při němž budou pracovat jen dva úředníci dva dny v týdnu. Státní kasa chce totiž v příštím roce snížit vlastní stavy o deset procent, a ušetřit tak tři čtvrtě miliardy korun. Konkrétně daňová správa pak plánuje seškrtat tři procenta míst (zhruba pět set berních úředníků) a podle zjištění České televize už od jara informuje vybraná tuzemská města o možném omezení místních finančních úřadů, konstatuje web veřejnoprávní televize.

lo s využitím ČT24 a FB