Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Šestý čtyřletý cyklus v dějinách kraje postavil před jeho zvolené představitele úkoly, které bude potřeba zvládnout se ctí

04. 11. 2020 | 4:04

Od třetího listopadového dne má Liberecký kraj novou vládu, staronového, politickým hattrickem ověnčeného hejtmana, tři staronové radní a pět nováčků ve vedení. Na plný úvazek bude pro kraj pracovat devět politiků a vzhledem k pandemii covidu-19 to určitě nebude žádné „leháro“.

LK2irmaPOrtretMP
Foto: Artur Irma

Šestý čtyřletý cyklus v dějinách Libereckého kraje (od roku 2000) postavil před jeho volené představitele úkoly, které bude potřeba zvládnout se ctí a hlavně ku prospěchu obyvatelstva. V této situaci je dobře, že se na kraji nijak významně nepřepřahalo a rozhodující činitelé nepotřebují žádných 100 dní na "rozkoukání se" ve funkci, a že se kompletní vedení bude své práci věnovat naplno. Všichni krajští radní, kteří dnes zastávají nějakou jinou uvolněnou funkci, se jí vzdají. Platí to pro starosty z řad SLK i ODS a všichni veřejně deklarovali, že na dvou „posvíceních“ už dlouho sedět nebudou.

Foto: Artur Irma

Včerejší volba rady kraje přinesla nejvíce hlasů, 39, náměstkovi pro školství a sport Danu Ramzerovi z ODS. Nejméně hlasů, 28, pak získal radní pro zemědělství Václav Židek z ČPS. Vychází mi to, že pro něj nehlasovala ani kompletní koalice, která disponuje 32 hlasy. Hejtman Půta dostal 30 hlasů. Za tím ale není třeba hned hledat nějakou koaliční nekázeň, protože dva odevzdané hlasy byly neplatné. U vůbec první volby dne ještě nebylo všem zastupitelům zcela jasné, jak hlasovat, zda kroužkovat, fajfkovat či křížkovat. Úplně se to vychytalo až u třetí volby, kdy byly konečně platné všechny odevzdané hlasy.

Martin Půta má před sebou, jak avizoval hned po volbách, třetí a poslední hejtmanskou čtyřletku. Že nemá v plánu usilovat o pozici počtvrté nepřímo potvrdil i včera při odkládání řetězu, když podotkl, že jej dává zpět do skříňky, kde tento symbol nejvyššího krajského postu počká na svého nového nositele.

Foto: FB Liberecký kraj

Tak si to shrňme: V nadcházejících čtyřech letech povede kraj koalice Starostů pro Liberecký kraj, České pirátské strany a Občanské demokratické strany. Zastupitelé také rozhodli o zřízení deseti výborů. Jejich členové budou voleni na příštím zasedání zastupitelstva na konci listopadu letošního roku. Za výkon funkce budou pobírat odměny podle schváleného návrhu.

„S účinností od 3. 11. 2020 náleží neuvolněným členům Zastupitelstva Libereckého kraje za výkon funkce neuvolněného člena zastupitelstva 5.050 Kč, neuvolněného člena zastupitelstva, který je předsedou výboru zastupitelstva, nebo předsedou komise rady 8.800 Kč a neuvolněného člena zastupitelstva, který je členem výboru zastupitelstva, nebo členem komise rady 7.550 Kč,“ schválili zastupitelé hned na premiérovém zasedání a učinili tak přítrž „zaručeným zprávám“, že se budou rozdávat „trafiky“ jako ve Středočeském kraji, kde je pozice šéfa finančního výboru uvolněná a honorovaná 93 tisíci plus benefity v podobě auta, stravenek a kanceláře na úřadě.

V Libereckém kraji nic takového dosud nebylo a ani se to nechystá, protože první jednání krajského zastupitelstva jasně odsouhlasilo, že zastupitelů uvolněných pro výkon funkce radního bude devět. Tečka.

Foto: LK

Složení krajské rady:

Hejtman:

Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj

Statutární náměstek hejtmana:

Jan Sviták, Starostové pro Liberecký kraj – řízení resortu dopravy

Náměstci hejtmana:

Zbyněk Miklík, Česká pirátská strana – řízení resortu ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky

Dan Ramzer, Občanská demokratická strana – řízení resortu školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti

Petr Tulpa, Starostové pro Liberecký kraj – řízení resortu sociálních věcí

Květa Vinklátová, Starostové pro Liberecký kraj – řízení resortu kultury, památkové péče a cestovního ruchu

Členové rady kraje:

Vladimír Richter, Občanská demokratická strana – řízení resortu zdravotnictví

Václav Židek, Česká pirátská strana – řízení resortu životního prostředí a zemědělství

Jiří Ulvr, Starostové pro Liberecký kraj – řízení resortu hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova

Foto: Artur Irma

Starostové volby v kraji vyhráli s drtivým náskokem, když pro ně hlasovalo 38,57 procenta voličů. Získali 22 mandátů ze 45. K nadpoloviční většině jim stačil jediný mandát. Piráti a ODS mají po pěti mandátech, koalice tak má pohodlnou  většinu 32 hlasů a není závislá na okázalé hlasovací jednomyslnosti.

 ANO s deseti zastupiteli, které bylo v minulém volebním období součástí krajské koalice, skončilo v opozici, stejně jako SPD se třemi zastupiteli. ČSSD a komunisté se po 20 letech do zastupitelstva nedostali. Pohořela i kdysi ambiciózní Změna, která doplatila na totální vyprázdnění své politiky, ale i na personální rozštěpení do dvou kandidátních listin. Sestava lídra ZPL Jana Korytáře získala pouze 1,5% hlasů a ten se dobrovolně odebral do propadliště dějin.

Alena Roubalová

Jako bonus přinášíme fotogalerii "Jak šel čas s hejtmanem". Rok 2012 - tleská mu dnes už se v propadlišti dějin potácející lídr Změny (foto 4), rok 2016 - na scéně už je Dan Ramzer z ODS a nováček voleb ANO (č.2), rok 2020 - roušky a pod nimi lídři SLK, ODS a ČPS (č.1). Na 3. snímku je odcházející rada. Foto: Artur Irma a FB