Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Silničáři doporučují zvýšenou opatrnost, řidiči kamionů mohou mít problémy ve stoupáních

28. 03. 2023 | 7:46

V Libereckém kraji mrzne a sněží, silničáři doporučují zvýšenou opatrnost. I hlavní tahy namrzají, problémy mohou mít řidiči kamionů ve stoupáních. Pozor by si měli dát motoristé na hlavním tahu I/10 na Harrachov, ale také na silnici I/9 na Rumburk nebo na I/13 na Práchni v Kamenickém Šenově. Uvízlý kamion ráno zkomplikoval provoz na silnici I/10 u Držkova na Jablonecku, policie také řešila několik dopravních nehod, obešly se ale bez vážnějších zranění.

silnice pocasi1
Archivní foto: Artur Irma

Na Liberecku zůstává pro kamiony nad šest tun uzavřená silnice třetí třídy z Mníšku přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu a Hejnice. Komunikace vede chráněnou oblastí, v zimě tam silničáři nemohou solit a vozovka se ve stoupání uklouzává. Motoristé musí na Raspenavu po silnici I/13 přes Frýdlant, která se udržuje chemicky. "Omezení platí odvolání v návaznosti na vývoj sjízdnosti," řekl ČTK Ondřej Svoboda ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti. Předběžně se počítá s otevřením silnice nejdříve ve čtvrtek.

V Libereckém kraji je dnes ráno většinou zataženo a teploty se pohybují od minus šesti do jednoho stupně nad nulou, stále se objevují sněhové přeháňka. Podle meteorologů vydrží proměnlivá oblačnost většinou se sněhovými přeháňkami po celý den, k večeru by mělo srážek ubývat. Přes den teploty dosáhnou maximálně čtyř stupňů Celsia, na horách bude po celý den mrznout. Vítr může v nárazech přesahovat 50 kilometrů v hodině a v otevřených úsecích se tak mohou tvořit sněhové jazyky.

čtk