Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Šíření nákazy koronaviru nadále zpomaluje, za sobotu přibylo v kraji 210 nových potvrzených případů

17. 01. 2021 | 9:36

Šíření nákazy koronaviru v Libereckém kraji nadále zpomaluje. Za sobotu v kraji přibylo 210 nových potvrzených případů, před týdnem jich bylo dvakrát víc. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

covid testovaniucetlu2
Foto: Artur Irma

V porovnání se stejným dnem předchozího týdne byla sobota sedmým dnem v řadě, kdy bylo nových potvrzených případů v kraji méně. Zlepšuje se i situace v republikovém měřítku. Index protiepidemického systému PES k dnešku klesl na 70 bodů ze sta. V sobotu byl o dva body výše. Čtvrtý den po sobě je sice ve čtvrtém stupni, v zemi ale nadále platí opatření pro pátý, tedy nejpřísnější stupeň a ministerstvo zatím změnu nechystá.

V kraji je na tom nejlépe aktuálně Semilsko, kde za posledních sedm dnů testy odhalily 365 nakažených. Nejhůře je na tom naopak Liberecko s 1334 pozitivně testovanými na koronavirus. V přepočtu na 100.000 obyvatel je v okrese 760 případů. Hůře v zemi jsou podle tohoto přepočtu na tom jen čtyři jiné okresy. Ale i na Liberecku se šíření nákazy zpomaluje, před týdnem bylo na 100.000 obyvatel v okrese přes 910 případů.

Aktuálně je v Libereckém kraji 7382 aktivních případů, což jsou nemocní i nakažení bez příznaků. Komplikacím spojeným s koronavirem podlehlo v kraji od loňského jara 551 lidí, z toho 26 v tomto týdnu. První zjištěný případ v kraji je z loňského března, od začátku epidemie se nakazilo podle údajů ministerstva 40.579 osob, z toho se jich 32.646 vyléčilo.

čtk