Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Síť pro rodinu nabízí firmám možnost získat prestižní certifikát Společnost přátelská rodině 2019 

08. 06. 2019 | 6:01

Společnost přátelská rodině je certifikát, jenž se uděluje na tři roky. Ten mohou získat zaměstnavatelé, kteří se přihlásí a projdou auditem, který již od roku 2004 uděluje organizace Síť pro rodinu, z.s. O certifikát mohou usilovat všichni zaměstnavatelé s celorepublikovým dosahem.

rodina táta baby-3369549 1280
Ilustrační foto

Liberecký kraj se navíc rozhodl ocenit ty zaměstnavatele z kraje, které se do auditu přihlásí a získají certifikát. Proto na podzim mimo vyhlášení Sítě pro rodinu proběhne také slavnostní ocenění úspěšných organizací z Libereckého kraje pod záštitou náměstka hejtmana pro sociální oblast Pavla Svobody.

Kraj se dlouhodobě zabývá potřebou podpory slaďování rodinného a pracovního života a ocenění úspěšných zaměstnavatelů vnímá jako prorodinné opatření, které by mohlo motivovat další zaměstnavatele k zavádění nových prorodinných aktivit,“ zdůraznil náměstek hejtmana Pavel Svoboda.

Proces auditu Společnost přátelská rodině spočívá ve vyhodnocení 4 základních oblastí: zaměstnavatelských podmínek, prorodinných aktivit organizace, společenské odpovědnosti firem, prostředí firmy a jejího přístupu k životnímu prostředí. Audit probíhá ve třech fázích: dotazníkové šetření, kontrolní návštěva v organizaci a finální vyhodnocení pětičlennou porotou složenou z odborníků a zástupců kraje. Porota připraví závěrečnou zprávu, jejíž součástí bude nejen verdikt o udělení či neudělení certifikátu, ale také celkové hodnocení všech hodnocených oblastí a doporučení poroty, co je možné zlepšit, na co se zaměřit, případně co dělat jinak.

Firemní kultura přátelská rodině může sehrát rozhodující roli při výběru zaměstnavatele. Loajální a stabilní zaměstnanci jsou pro firmy v době s častou fluktuací zaměstnanců velkým přínosem, proto se vyplatí věnovat jejímu zlepšování. A v tom firmám audit pomůže. Firmy, které prošly auditem, potvrzují, že samotný průběh auditu jim nabídl bohatou inspiraci, co všechno mohou dělat. Navíc v rámci slavnostního předávání certifikátů dostanou příležitost sdílet své zkušenosti s ostatními a zároveň se inspirovat přístupem dalších firem,“ vysvětlila Rut Kolínská, prezidentka Sítě pro rodinu, přínos certifikátu pro zaměstnavatele.

Organizace se do auditu mohou přihlásit do 30. června koordinátorce Ireně Přibylové na e-mailu irena.pribylova@sitprorodinu.cz nebo telefonním čísle 773 819 025. Více informací je na www.familyfriendly.cz.

Kontaktní osoba v Libereckém kraji: Lenka Pohlodková, krajská koordinátorka Sítě pro rodinu, z.s. v Libereckém kraji, lenka.pohlodkova@seznam.cz, 733 508 417

LK/Jan Mikulička