Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Skiareály na severu Čech zažily rekordní lednový víkend, na lyže vyrazily tisíce lidí

29. 01. 2023 | 19:14

Lyžařská střediska na severu Čech zažila rekordní víkend, na lyže vyrazily tisíce lidí. Provozovatelé využili mrazivého počasí, sněhová děla jedou naplno, střediska se připravují na jarní prázdniny, kdy chtějí rozjet další vleky a lanovky. Podmínky by podle předpovědí meteorologů mohl vylepšit i přírodní sníh, kterého zatím moc nenapadlo. Na prázdniny je ještě stále možné v horách najít ubytování, lidé vyčkávají, zjistila dnes ČTK

lyže ještěd FB 319396239 603709955098285 3565022927331671790 n
Foto - zdroj: FB/Ještěd - Hory za rohem

V Libereckém kraji se lyžuje ve všech střediscích s výjimkou Javorníku u Liberce, provoz je ale zatím stále na většině míst omezený jen na část areálů. Z 96 kilometrů sjezdovek, které jsou v kraji k dispozici, byla o víkendu v provozu zhruba třetina tratí a přes sto kilometrů běžeckých tras Jizerské magistrály. V kraji se lyžuje především díky uměle vyrobenému sněhu, na svazích ho leží až 70 centimetrů, už příští týden budou podle provozovatelů připraveny další tratě.

"Víkend byl konečně velmi nabitý, jsme spokojeni, je vidět, že návštěvníky přilákaly další otevřené sjezdovky. V sobotu jsme byli včetně večerního lyžování skoro na 2800 hostech a dneska to vypadá na další 2000, se zimou se konečně lidem vrátila i chuť jít si zalyžovat," řekl ČTK ředitel Skiareálu Ještěd Jakub Hanuš. V provozu jsou ve středisku obě lanovky Skalka i Černý vrch, dětské cvičiště Bucharka, kromě páteřních sjezdovek Nová Skalka a Liberecká budou v týdnu v provozu i propojovací trasy jako Stará Skalka, Beranova cesta a pro sportovní kluby F10 a také dětský svět.

Spokojeni jsou s víkendem i v jizerskohorských střediscích, která provozuje společnost Ski Bižu v Bedřichově, na Severáku a Tanvaldském Špičáku. "Měli jsme asi historicky nejlepší lednový víkend, každý den 4500 lyžařů, a to jsme vlastně jeli jen na dva areály, protože v Bedřichově byl v provozu jen dětský vlek. Na jarní prázdniny jsme připraveni, od úterý už budeme mít v provozu všechno na Špičáku i Severáku a v Bedřichově pojede celá Malinovka," řekl ředitel SKI Bižu Pavel Bažant.

Také v Rokytnici nad Jizerou, která je největším lyžařským areálem v Libereckém kraji, zažili rušný víkend. Za sobotu a neděli tam lyžovalo kolem 3000 lidí. I v Rokytnici pomohlo mrazivé počasí k výrobě sněhu, na který byla zatím příroda v této části hor skoupá. "Od minulé středy poklesly teploty na optimální stav, v noci bylo až minus deset stupňů, takže nám to dělalo docela pěkný sníh. Stále intenzivně zasněžujeme, věřím, že do úterka budeme připraveni, aby jela Lysá hora a slalomák, tři čtvrtiny areálu tak budou v provozu," doplnil ředitel tamního skiareálu Vít Pražák.

Nebývalý zájem lyžařů o víkendu si pochvalovali také ve Skiareálu v Zadní Telnici u Ústí nad Labem. "Jsme spokojeni, byla to rekordní návštěvnost, asi je to tím, že jinde je provoz omezený," řekl ČTK za provozovatele Jindřich Holinger. V Telnici je podle něj v provozu všechno s výjimkou slalomáku, který ale připravovat nebudou, protože se to podle něj nevyplatí. Víkendová návštěvnost se podle Holingera pohybovala kolem 2500 lyžařů.

Všechna střediska se připravují na pololetní a jarní prázdniny, které začínají v pátek 3. února. Podle průzkumu ČTK zatím ještě není problém najít ve střediscích na prázdniny ubytování od drahých hotelů až po levnější apartmány. Plně obsazeno zatím není ani v prvních dvou únorových týdnech, kdy mají volno pražské obvody. "Vypadá to, že lidé stále vyčkávají, jaké budou podmínky," řekla dnes ČTK Lenka Kostlánová z infocentra v Rokytnici nad Jizerou, která zprostředkovává ubytování také v Pasekách, Harrachově, Vítkovicích nebo Jablonci nad Jizerou.

čtk