Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Skluz v operacích zaviněný pandemií covidu se daří nemocnicím v kraji dohánět

25. 12. 2022 | 12:31

Skluz v operacích v důsledku covidové pandemie se daří nemocnicím v Libereckém kraji dohánět. Z ankety ČTK vyplynulo, že u většiny zákroků se čekací doby vrátily na úroveň před epidemií koronaviru, která v Česku vypukla na jaře 2020.

nemKNLJIP3
archivní ilustrační foto

"Nejdelší časy máme v tuto chvíli na oddělení urologie, kde pacienti čekají více jak rok. Pokud jde například o ortopedické operace, tak tam čekací dobu zkracujeme. Oddělení jedou na maxima," řekl Tomáš Roubíček, lékařský náměstek akciové společnosti KNL, která provozuje nemocnice v Liberci, Turnově a Frýdlantu.

Oddělení urologie v liberecké nemocnici je jediné svého druhu v kraji, podle primáře Jana Mečla se skluz týká jen některých operací. "Po covidové epidemii jsme ho ještě nedohnali u nezhoubných onemocnění, která neohrožují život," řekl Mečl. Za covidové pandemie oddělení přešlo u neakutních operací na jiný systém objednávání, který se osvědčil, a tak u něj zůstalo. Prakticky to znamená, že pacienti nemají dlouho dopředu daný pevný termín, ale jsou v pořadníku. "Jak se objeví volné místo, tak je hned přidáme," dodal Mečl.

Obdobný systém začala letos využívat nemocnice v České Lípě, která vytvořila pozici administrátorky Centrálních operačních sálů. "Má seznam čekatelů, kteří jsou vhodnými kandidáty na operaci jako náhradníci v případě, že původní pacient z nějakého důvodu nemůže operaci podstoupit. V takovém případě jsme schopni rychle zareagovat a obsadit operační sál jiným 'náhradním' pacientem. Nestane se tak, že by se operace odvolala a sál zůstal neobsazený," uvedla mluvčí nemocnice Andrea Beranová.

V České Lípě v posledních měsících podle ní provedli lékaři stejné množství operací jako v době před covidem. "Co se týče chirurgických operačních výkonů jsme na tom dokonce ještě lépe. Ve srovnatelném období za leden až říjen jsme v roce 2022 provedli o zhruba 100 operací více než v roce 2019 a kapacity chirurgického oddělení jsou zejména v posledních týdnech plně naplněny," řekla mluvčí. Letos za prvních deset měsíců v nemocnici provedli 1326 chirurgických operací.

Nadále složité je ale podle Beranové dohánět výpadek u velkých plánovaných zákroků, mezi které patří výměny kolenních či kyčelních kloubů (TEP). U nich čekací doba přesahuje i rok. "I proto jsme se rozhodli upravit některé procesy tak, abychom mohli tyto operace plánovat co nejefektivněji. V tomto ohledu je pro nás ale také zásadní spolupráce s privátními ambulancemi a praktiky," dodala Beranová.

Na obvyklou úroveň, co se týče operačních zákroků, se navrátila nemocnice v Jablonci nad Nisou. "Operační skluz kvůli covidové situaci se nám podařilo dohnat a máme již termíny stejné jako před covidem. Nejdéle se stále čeká na ty ortopedické – TEP kolene / kyčle," uvedla mluvčí nemocnice Jana Válková. Čekací doby u těchto operací jsou podle závažnosti v Jablonci půl roku až rok.

čtk