Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Školy se dočkají nového vybavení, pomůcky již obdrželi v Turnově. Nyní se rozděluje 3,7 milionu z celkového objemu 131 milionů Kč

16. 10. 2021 | 12:56

Liberecký kraj za evropské peníze vybaví několik desítek základních škol v regionu polytechnickými pomůckami. Naplňuje tak tzv. krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje II (NAKAP LK II). Cílem projektu je zvýšit kompetencí vyučujících na základních školách v oblasti polytechnického vzdělávání a zkvalitnit výuku.

školaNew
ilustrační foto

Nyní se rozděluje celkem 3,7 milionu korun z celkového objemu 131 milionů, které jsou v rámci projektu vyčleněny. Peníze poskytuje z 85 % Evropská unie, z 10 % je tvoří dotace ze státního rozpočtu a 5 % se podílí Liberecký kraj.

„Pomůcky můžeme rozdělit do tří velkých skupin. Jedná se o stavebnice, dílenské vybavení a 3D tisk, laboratorní sady a přístroje. V 1. fázi bude do vybraných škol dodáno dílenské vybavení, 3D tiskárny a pracovní stoly. Ve 2. fázi bude distribuováno vybavení do laboratoří a v konečné 3. fázi obdrží školy stavebnice. Všechny etapy skončí ještě letos,“ podotkl Dan Ramzer, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Prvním školským zařízením, jež převzalo pomůcky pro zlepšení polytechnické výuky, je Základní škola Skálova Turnov, jejímž ředitelem je Michal Loukota. Další vybrané školy jsou například ZŠ Cvikov a ZŠ Školní Česká lípa, které se nového vybavení dočkají do konce letošního října.

Projekt NAKAP LK II začal v prosinci loňského roku a bude završen v listopadu 2023. Je do něj zapojeno celkem 39 středních škol, 4 pedagogicko-psychologické poradny a 5 dalších subjektů. Jeho cílem je zejména podpora nadaných žáků, polytechnického vzdělávání, rozvoje gramotnosti či rovných příležitostí ve vzdělávání.

LK/Filip Trdla