Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Soud dostal ještě jednu stížnost kvůli volbám, v Bezdězu. Podalo ji neúspěšné uskupení

10. 10. 2022 | 12:21

Pobočka krajského soudu v Liberci dostala ještě jednu stížnost kvůli komunálním volbám, týká se Bezdězu na Českolipsku. ČTK o tom dnes informovala mluvčí soudu Karolína Francová. Celkem tak obdržel liberecký soud pět podnětů v souvislosti s obecními volbami z konce září. Další dvě stížnosti z Libereckého kraje projedná soud v Hradci Králové, pod který patří Semilsko.

volbyIrma2
archivní ilustrační foto Artur Irma

Před čtyřmi lety řešily soudy 18 stížností na komunální volby v Libereckém kraji. Všechny návrhy na zneplatnění voleb tehdy zamítly.

O mandáty v sedmičlenném zastupitelstvu v Bezdězu s 340 obyvateli usilovala dvě uskupení, šest postů získala kandidátka Pro Bezděz. Stížnost podalo poražené uskupení Bezděz krásnější a veselejší, které získalo jediný. "Je namítáno, že při zpracování hlasovacích lístků došlo k jejich nesprávnému vyhodnocení a že ze strany sdružení Pro Bezděz byla volební kampaň vedena nedovoleným způsobem," uvedla Francová.

Již dříve podané tři stížnosti se týkají Velkých Hamrů na Jablonecku, kde si voliči vybírali ze čtyř kandidátek. Ve městě s 2600 obyvateli vyhrálo uskupení Hamrováci 2010 se starostou Jaroslavem Najmanem, když získalo osm z 15 míst v zastupitelstvu. Stěžovatelé možnou manipulaci s hlasy vyvozují z výsledků dalších dvou kandidátek. Starosta města už dříve pro ČTK jakékoliv ovlivnění voleb či nestandardní počínání v komisích při sčítání hlasů odmítl.

V Pulečném nedaleko Jablonce, kde žije bezmála 500 obyvatel, o přízeň voličů usilovalo pět kandidátek. Do sedmičlenného zastupitelstva se dostali kandidáti ze čtyř a vyhrála Dámská 7 s třemi mandáty. Stížnost podalo neúspěšné uskupení Obec pro občany, které nezískalo ani jediný. "Je namítáno, že způsob vytištění volebního lístku znevýhodňoval strany na zadní straně listu a že do volební komise nebyl připuštěn zástupce strany Obec pro občany. Stěžovatel se též domnívá, že volební komise nesečetla hlasy na zadní straně volebního listu a že došlo k pochybení při sčítání hlasů pro jednoho z kandidátů," dodala Francová.

Hradecký soud obdržel dvě stížnosti kvůli volbám v Benešově u Semil, v jedné se navrhovatel domáhá přepočítání hlasů pro jednoho z kandidátů a druhá žaloba je formulována jako žádost o přepočítání výsledku voleb. V obci s 850 obyvateli o 15 míst v zastupitelstvu usilovala čtyři uskupení. O 36 hlasů tam volby vyhrála kandidátka TJ Benešov u Semil, která získala 1597 hlasů a šest mandátů. Druhé bylo uskupení SDH Benešov u Semil se ziskem 1561 hlasů, což stačilo na pět míst v zastupitelstvu.

Soudy v Česku řeší více než 120 stížností na komunální volby. Ve volbách v roce 2018 jich bylo kolem dvou set.

čtk