Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Soud v Liberci zamítl první ze dvou stížností na výsledek krajských voleb

15. 10. 2024 | 15:59

Liberecká pobočka krajského soudu dnes zamítla první ze dvou stížností na výsledek voleb. Karolína Štípská z Velkých Hamrů na Jablonecku se domáhala vyslovení neplatnosti volby kandidátů a případných náhradníků zvolených do Zastupitelstva Libereckého kraje za koalici SPD a Trikolora. Důvodem byl způsob vedení kampaně. Soud návrh zamítl, dva mandáty zastupitelů zvolených za SPD a Trikoloru tak zůstávají v platnosti.

Štípská se kvůli kampani na soud obrátila už v srpnu po registraci kandidátek, ale neuspěla, podala proto novou stížnost po zvolení kandidátů. Svůj návrh odůvodnila použitím prostředků volební kampaně, jaké koalice SPD a Trikolora zvolila, ty podle ní musí vést k vyloučení z voleb. Vadí jí nenávistná kampaň, kterou koalice před volbami vedla, a jež je podle ní neslučitelná s hodnotami demokratického právního státu. Způsob vedení kampaně považuje za nebezpečný a nezodpovědný vůči občanům.

Soud připustil, že kampaň strany lze označit přinejmenším za agresivní, mnohý volič ji může považovat až za ostudnou či urážlivou. Ani soud ji podle senátu nemíní jakkoli hájit či chválit. Z volebních výsledků je ale patrné, že voliči se popsanou kampaní nenechali výrazně ovlivnit, respektive, že kampaň s nimi nerezonovala, a kandidátům SPD a Trikolora své hlasy většinově neodevzdali. I kdyby soud označil kampaň za nečestnou a nepoctivou, kandidáti z ní nevytěžili výsledek, který by neodpovídal očekávání. Proto podle usnesení není důvod k zásahu volebního soudu.

Liberecký soud dostal ještě stížnost, kterou se koalice Stačilo! domáhá zneplatnění volby všech kandidátů v krajských volbách pro Liberecký kraj. Stačilo! se do zastupitelstva v kraji nedostalo, získalo 4,99 procenta hlasů. "Důvodem je existence závažných indicií i konkrétních důkazů, které poukazují na zásadní rozdíl mezi zveřejněným výsledkem voleb a vůlí voličů v Libereckém kraji a představují dostatečný důvod k vyvolání pochybnosti o správnosti vyhlášeného výsledku voleb," uvedl mluvčí Roman Roun. O tomto návrhu soud zatím nerozhodl.

Volby v Libereckém kraji vyhráli už počtvrté Starostové pro Liberecký kraj, kterým dalo hlas 34,74 procenta voličů, v krajském zastupitelstvu získali 20 mandátů z 45. S odstupem necelých dvou procentních bodů skončilo na druhém místě ANO a má 18 zastupitelů. Třetí je koalice Spolu pro Liberecký kraj - ODS, TOP 09, KDU-ČSL, která má pět zastupitelů, dva mandáty má SPD a Trikolora.

čtk