Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Starostové pro Liberecký kraj chtějí počtvrté vyhrát krajské volby, rádi by pokračovali v koalici s Piráty a občanskými demokraty

22. 08. 2024 | 16:48

Starostové pro Liberecký kraj chtějí počtvrté vyhrát krajské volby. I v dalším období by rádi pokračovali v současné koalici s Piráty a občanskými demokraty, kteří poprvé kandidují do krajského zastupitelstva v koalici SPOLU pro Liberecký kraj – ODS, TOP 09, KDU-ČSL. Podle libereckého hejtmana a lídra kandidátky Starostové pro Liberecký kraj Martina Půty, který svůj post obhajuje potřetí, byla spolupráce úspěšná. ČTK to řekl při dnešním zahájení předvolební kampaně.

volby12detail
Ilustrační foto

"Oceňuji na těch minulých čtyřech letech v zastupitelstvu, že až na úplné výjimky jsme dosahovali kompromisů a většina materiálů byla podpořena napříč politickým spektrem, drtivou většinou zastupitelů. Budeme spolupracovat s každým, kdo se bude připraven připojit k našim prioritám a jejich prosazování," doplnil Půta. Na kampaň mají starostové připraveno sedm milionů korun, což je zřejmě v kraji největší částka, další dva miliony jsou na kampaň semilské starostky Leny Mlejnkové, která kandiduje do Senátu na Jablonecku a Semilsku.

Starostové podle Půty nechtějí vést konfrontační kampaň. "Budeme představovat naše priority. Myslím, že kraj má fungovat tak, že všechny věci, které běžně fungují, mají fungovat dál, od veřejné dopravy, kde chceme víc nových autobusů a vlaků, přes fungující zdravotnictví, které ale potřebuje nový pavilon urgentní medicíny pro 21. století. Samozřejmě to znamená také investice do všech ostatních nemocnic v našem regionu. Chceme, aby fungovala síť našich středních škol a chceme podporovat rozšiřování moderních oborů ve všeobecném vzdělávání," vyjmenoval.

Pokračovat by podle Půty měly také investice do silnic a mostů, spolupracovat chtějí Starostové na obnově horského hotelu a vysílače Ještěd a obnově lanovky. "Jsme regionální politické hnutí, hrdě se k tomu hlásíme. Problémy v regionech a v obcích se mají řešit na místech, na kterých vznikají, rozhodně ne na dálku z Prahy. Fungující kraj může fungovat jenom díky dobré spolupráci s obcemi, neziskovkami, firmami, školami, podnikateli, ale třeba taky odbory. Naším hlavním cílem je udržet otevřený kraj," dodal Půta.

Starostové pro Liberecký kraj poslední troje krajské volby vyhráli. V roce 2020 dostali 53.546 hlasů, volilo je 38,57 procenta hlasujících, což je největší podpora, jaké se komu od vzniku krajů v Libereckém kraji v krajských volbách dostalo. Získali 22 mandátů ze 45 v krajském zastupitelstvu. Druhé skončilo ANO, jež má deset křesel, Piráti a ODS mají po pěti. Do zastupitelstva se dostala ještě SPD, získala tři mandáty. Kraji vládne koalice Starostů, Pirátů a ODS s pohodlnou většinou 32 hlasů. ANO a SPD zůstaly v opozici.

čtk