Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Stavba základny hasičů, policie a záchranky v Turnově za zhruba 300 milionů začne na podzim

18. 01. 2024 | 5:46

Letos na podzim by měly začít práce na stavbě integrovaného výjezdového centra hasičů, policie a záchranné služby v Turnově na Semilsku. Náklady na stavbu tří samostatných objektů v oblasti Vesecko odhadli projektanti na více než 300 milionů korun, investorem bude Liberecký kraj.

hasFrantAok
archivní ilustrační foto

Na jaře chce vyhlásit veřejnou soutěž na dodavatele. Pokud vše dobře půjde, měl by nový areál zahájit provoz ve druhé polovině roku 2026, řekl dnes ČTK náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti).

"Projekt se připravuje už šest let. V únoru roku 2017 jsme podepsali smlouvu o spolupráci s krajskými hasiči a zdravotníky, ke které se poté přidalo i krajské policejní ředitelství a město Turnov," doplnil hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Podmínkou realizace je podle něj dotace 110 milionů korun přislíbená ministerstvem vnitra. "A další kompenzace týkající se majetkových převodů ze státu na kraj," dodal hejtman.

Vizualizace budoucí základny IZS v Turnově.

Kraj zajistí na své náklady stavbu, pak ji smění s Hasičským záchranným sborem Libereckého kraje za jiné budovy. "Konkrétně se jedná o budovu bývalého Skloexportu v Liberci, současnou stanici turnovských hasičů a bývalou hygienickou stanici v České Lípě. Tyto objekty bychom měli převzít do svého majetku. Nové integrované výjezdové centrum budou mít ve vlastnictví hasiči," řekl Miklík. Pro hasiče je projekt klíčový, v Turnově mají základnu v zátopové zóně Jizery a i pětiletá velká voda dokáže stanici odříznout od komunikací.

"Nejen hasiči, ale i záchranka fungují v Turnově v ne úplně vyhovujících prostorách, navíc to nové výjezdové stanoviště bude u silnice první třídy a nedaleko dálnice a mělo by umožnit rychlý výjezd všemi směry," řekl Půta. Výrazně by se díky tomu měly zkrátit dojezdové časy k zásahům. Kromě hasičů a záchranné služby tam podle něj bude mít zázemí i dálniční policie a město Turnov do budoucna počítá s tím, že by tam přesunulo i dobrovolné hasiče.

Polepší si záchranná služba, která dnes sídlí ve stísněných podmínkách, kromě třeba myčky tam ale bude prostor i pro auta, která jsou určená pro mimořádné události. Vzhledem k umístění to bude největší základna záchranné služby na Semilsku. "Budovy budou postavené jako nízkoenergetické, s fotovoltaickými elektrárnami a podobně. S investicí počítáme ve střednědobém výhledu, určitě si na to úvěr brát nebudeme," dodal Miklík.

čtk