Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Strana Zelených jde do krajských voleb s jiným uskupením, název Změna už netáhne. Lidé se ale nezměnili

15. 06. 2020 | 15:43

Uskupení Pro KRAJinu se v kampani před podzimními krajskými volbami v Libereckém kraji zaměří na péči o krajinu a vzdělávání. Chce, aby kraj v budoucnu byl v těchto oblastech v republice lídrem. Novináře o tom dnes informoval lídr kandidátky a krajský opoziční zastupitel za Změnu pro Liberecký kraj Josef Šedlbauer. Na kampaň se chystá uskupení vynaložit 1,1 milionu, částečně ji bude hradit Strana zelených. Na kandidátce jsou kromě nezávislých právě lidé z této strany.

volby3 irma
Ilustrační foto, Artur Irma

"(uskupení)" Pro Krajinu vzniklo proto, aby se kraj stal tahounem v nejdůležitějších věcech, které představují pro příští roky rizika, ale také příležitosti. Jako první z nich vidíme poškozenou krajinu, která potom neodolává suchu a povodním," uvedl Šedlbauer. Podle něj je kraj nejvhodnější institucí, která může změny prosadit. "Jelikož nikdo jiný nemá kapacitu odbornou, lidskou, finance a nemá také přímou vazbu k terénu. Kraj je ten, kdo je schopný na velkých územích, to jsou desítky kilometrů čtverečních, plánovat nějaká opatření, kdo je schopen domlouvat se s vlastníky, kdo je schopen na opatření shánět peníze," míní.

Uvedl také, že je třeba změnit způsob vzdělávání na středních školách, jež zřizuje kraj. "Fungují jako zařízení, do kterých se na začátku, někdy v 15 letech, děti nasměrují na základě jednotných přijímacích zkoušek a projdou, podle mě, úzkými obory. Připravují je na povolání, která možná za pár let ani nebudou existovat," uvedl Šedlbauer, který je vedoucí katedry chemie na liberecké univerzitě. Chce, aby školy fungovaly jako místo, kde se rozvíjí talent dětí. "Které jsou prostupné a postavené mnohem více na všeobecném vzdělávání a spíš na výuce kompetencí než znalostí," dodal.

Na kandidátce Pro KRAJinu jsou z poloviny muži a ženy. Pod touto hlavičkou se na krajské volby v Libereckém kraji chystají Zelení poprvé, v minulých byli její členové na kandidátce Změny, jež získala čtyři mandáty. Uskupení už kampaň zahájilo před rokem besedami či přednáškami, voliče chce oslovovat i prostřednictvím sociálních sítí a kontaktní kampaní.

V posledních krajských volbách vybírali voliči v Libereckém kraji z 19 kandidátek. Do zastupitelstva se dostali lidé ze sedmi, volby vyhráli Starostové pro Liberecký kraj s výrazným náskokem, hlas jim dala téměř třetina voličů a v zastupitelstvu mají 18 míst z 45. Druhé bylo ANO s devíti mandáty, třetí komunisté. Za nimi skončily ČSSD, ODS, Změna a Koalice SPD a SPO. Kraji vládne koalice starostů s ANO, ČSSD a ODS.

čtk