Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Střední školy v kraji letos počty míst v prvních ročních nezvýšily. K dispozici má být Digitální přihlašovací systém

31. 01. 2024 | 15:15

Střední školy v Libereckém kraji na rozdíl od loňského roku počty studentů přijímaných do prvních ročníků letos nezvýšily. Zatímco loni kraj svým školám umožnil nabírat 32 respektive 34 studentů do jedné třídy, letos by měly třídy zůstat na 30 žácích.

studentkaVš
ilustrační foto

Generální výjimka pro letošní přijímací řízení udělena nebyla, platí ale, že do všech tříd a všech ročníků mohou ředitelé v případě potřeby individuálně požádat o udělení výjimky, řekl dnes ČTK náměstek hejtmana Jiří Čeřovský (ODS).

Důvodem zvýšení počtu míst ve třídách byl loni podle náměstka silnější populační ročník a tlak veřejnosti vyvolaný médii, nikoli nedostatek míst v prvních ročnících středních škol v Libereckém kraji. Možnosti zvýšit počty dětí ve třídě tak využili loni ředitelé podle zájmu a možností škol zajistit kvalitní výuku. Šlo zejména o gymnázia, obchodní akademie a některé střední průmyslové školy v Liberci a Jablonci nad Nisou. "Ukázalo se, že médii vyvolaná hysterie nebyla opodstatněná, letos jsme proto školám napsali, že platí 30 žáků ve třídě," doplnil Čeřovský.

Uchazeči o studium na střední škole mohou přihlášky podávat od 1. do 20. února a využít k tomu poprvé Digitální přihlašovací systém (DiPSy), vyplněnou přihlášku ale mohou i vytisknout a podat v papírové podobě nebo vyplnit a poslat formulář. Uchazeči si mohou podat až tři přihlášky a vyznačit priority. "Nejde o žádný závod. Nerozhoduje čas a datum podání té přihlášky, nijak to neovlivňuje šanci na přijetí," upozornil v úterý ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

Někteří rodiče mají ale z elektronického podávání přihlášek obavy, považují systém za neodzkoušený. "Bojím se, že systém bude přetížený, spadne a přihláška se na školu neodešle," řekla ČTK matka, která bude přihlášky vyplňovat s dcerou. Někde mají rodiče obavy, že si se systémem neporadí, podle Čeřovského jsou ale většinou na základních školách připraveni rodičům a dětem s vyplněním přihlášek poradit a pomoci.

V Libereckém kraji je 48 středních škol, kde je bezmála 16.500 studentů, z toho 36 středních škol zřizuje Liberecký kraj. Základní školy opouští v posledních letech kolem 5000 žáků, míst v prvních ročnících středních škol je kolem 6000. Přestože se silnými ročníky žáků přibývá a roste i poptávka po všeobecném vzdělávání, ne všude jsou třídy naplněné. Platí to nejen pro středí školy, ale také například pro gymnázia v Semilech, Jilemnici nebo Mimoni.

Poptávka po všeobecném vzdělávání podle libereckého hejtmana Martina Půty (Starostov pro Liberecký kraj) převyšuje možnosti škol zejména v Liberci. Dvě krajská a jedno soukromé gymnázium nabízejí každoročně v krajském městě 144 míst čtyřletého studia, letos navíc otevírá třídu pro 30 studentů pedagogického lycea Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická v Liberci. Střední průmyslová škola Liberec přijme 60 studentů do dvou nově otevíraných tříd technického lycea. Ve školním roce 2025/2026 chce navíc kraj otevřít další třídu čtyřletého studia na Gymnáziu F. X. Šaldy v Liberci.

čtk