Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Střední školy v kraji zvýší počty žáků v prvních ročních na 32. Dvě místa si nechají jako rezervu

19. 05. 2023 | 12:24

Střední školy v Libereckém kraji zvýší počty žáků v prvních ročních většinou na 32. Ředitelé gymnázií a odborných středních škol, kde byl velký převis uchazečů, většinou vyhověli žádosti hejtmana Martina Půty, aby nabrali víc studentů. Kraj umožní do tříd přijmout až 34 dětí, místa navíc jsou ale většinou ponechána jako rezerva pro přestupy z důvodu stěhování, pro opakování ročníku a podobně, řekla dnes ČTK mluvčí krajského úřadu Andrea Fulková.

studentNew
ilustrační foto

Ke zvýšení počtu dětí přijímaných do prvních ročníků na 32 respektive 34 vyzval ve středu ředitele středních škol v kraji hejtman Půta (Starostové pro Liberecký kraj), i když v kraji podle něj není nárůst počtu studentů, kteří se chtějí dostat na střední školy, nijak dramatický. Zvýšení počtu studentů ve třídách bude odpovídat otevření další třídy čtyřletého gymnázia, o více než sto se tak může zvýšit i počet studentů přijatých do maturitních oborů na ostatních středních školách.

Liberecký kraj původně zvažoval pro druhé kolo přijímacího řízení otevřít další třídu čtyřletého gymnázia v Jablonci nad Nisou na Gymnáziu Dr.Randy. "Kapacity bychom na to měli, připadalo mi to ale nespravedlivé, třeba studenti z České Lípy by asi do Jablonce na gymnázium těžko dojížděli," řekl ČTK ředitel gymnázia Tomáš Hofrichter. Právě on přišel s návrhem počty dětí přijímaných do tříd zvýšit a nabídku rozprostřít po kraji. Studenti, kteří splnili podmínky, tak budou mít šanci se dostat na školu, kam se hlásili.

Na Gymnáziu Dr.Randy v Jablonci otevírají jednu třídu osmiletého gymnázia, jednu třídu čtyřletého gymnázia a jednu třídu čtyřletého gymnázia se sportovním zaměřením. Zájem o přijetí byl zhruba dvojnásobný, do všech tříd jsou teď podle ředitele připraveni přijmout 32 dětí. "Potřebujeme mít nějakou rezervu pro případné přestupy, když se sem třeba někdo přestěhuje," dodal Hofrichter. Podobně zvýší počty přijatých například na Gymnáziu Jeronýmova v Liberci. "Je to lepší než otvírat další třídu," řekl ČTK jeho ředitel Jaroslav Šťastný.

Se zvýšením počtu studentů přijímaných do prvních ročníků počítají i na Střední průmyslové škole strojní a elektrotechnické v Liberci. "Samozřejmě to bude trošku problém, v teoretických předmětech asi ne, ale problém bude v odborných laboratořích. Většinou máme odborné učebny pro polovinu žáků, tedy pro 15, nebo dělíme na třetiny po deseti, takže to budeme muset přizpůsobit," řekl ČTK ředitel Jaroslav Semerád. Škola má sedm prvních ročníků, ne všechny zřejmě budou mít 32 studentů, menší zájem byl o strojírenské obory, které patří k těžkým.

V Libereckém kraji je 49 středních škol, z toho 37 zřizuje kraj. Studentů nastupujících do středních škol přibývá od školního roku 2018/2019. Letos z devátých tříd v kraji vychází 5030 dětí, to je zhruba o deset procent víc než loni. Kapacity škol jsou ale dostatečné, v prvních ročnících středních škol je zhruba 6000 míst. "Vývoj v kraji je nerovnoměrný," řekl Půta. Nejvíc deváťáků meziročně přibylo ve spádové oblasti Obce s rozšířenou působností Česká Lípa - 150, a v ORP Semily - 80. Na Liberecku přibylo jen 38 žáků v ORP Železný Brod je žáků vycházejících ze škol dokonce o dva méně než loni.

čtk