Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Takzvaně aktivních případů, mezi něž patří i bezpříznakoví, je aktuálně v kraji 6520

21. 01. 2021 | 8:44

Za středu v Libereckém kraji přibylo 396 potvrzených případů koronaviru, před týdnem ve středu jich bylo 636. Méně než 400 případů bylo v pracovní den v kraji poprvé za posledních pět týdnů, vyplývá z dat na webu ministerstva zdravotnictví.

covidtelefon
ilustrační foto

V kraji je nejhorší situace nadále na Liberecku, ale i tam se v posledních dnech zlepšuje. Za posledních sedm dnů přibylo 1074 případů, o týden dříve jich bylo 1485. V ostatních třech okresech kraje mají za poslední týden mezi 310 až 460 nově odhalenými případy.

Takzvaně aktivních případů, mezi něž patří i bezpříznakoví, je v kraji 6520. Mírně se zlepšuje situace hospitalizovaných, jejich počet klesl ve středu pod 300. Podle údajů ministerstva zdravotnictví je ve čtyřech páteřních nemocnicích kraje volná více než pětina lůžek určených pro covidové pacienty. Liberecká krajská nemocnice opět hledá dárce plazmy. Vhodní jsou ti, u nichž měl covid-19 vážnější průběh. "Rekonvalescentní léčebná plazma je určena pro pacienty se závažným průběhem covid-19," uvedl mluvčí nemocnice Václav Řičář.

První zjištěný případ v kraji je z loňského 11. března, od té doby mělo pozitivní test na koronavirus 42.149 lidí. To je skoro desetina obyvatel kraje. Přes 83 procent ze všech nakažených se vyléčilo, více než 35.000 lidí. Naopak s koronavirem nebo v jeho důsledku zemřelo v kraji 589 lidí, z toho 20 v tomto týdnu.

čtk