Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Tam, kde se vyjasnilo, zejména na Českolipsku, mohou teploty klesat až k minus 11 stupňům Celsia

19. 01. 2024 | 9:16

V Libereckém kraji dnes ráno mrzne, ale nikde nesněží, silničáři přesto doporučují zvýšenou opatrnost. Na některých místech klesly teploty až k minus 11 stupňům Celsia, při tak nízkých teplotách ztrácí sůl na vozovkách účinnost.

zimaHolka
ilustrační foto

Hlavní tahy jsou většinou holé a po chemickém ošetření vlhké, opatrní by měli být ale motoristé zejména na mostech, kde mohou silnice namrzat. Stále platí výstraha meteorologů před náledím.

Na Liberecku je kvůli špatné sjízdnosti už týden pro kamiony nad šest tun uzavřená cesta přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu a Hejnice, autobusy a osobní vozy tudy projedou. Silnice třetí třídy vede chráněnou oblastí, v zimě tam silničáři nemohou solit a vozovka se ve stoupání uklouzává. Hrozí tak, že kamion na úzké silnici uvízne a cestu zablokuje. Objízdná trasa pro nákladní auta vede po silnici I/13 přes Frýdlant, která se udržuje chemicky. "Uzavírka zatím platí do odvolání," řekl ČTK Ondřej Svoboda ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti.

Pozor by si měli dát řidiči také v horách, kde hlavně na silnicích nižších tříd a některých místních komunikacích leží zledovatělá vrstva ujetého sněhu. V Libereckém kraji se solí jen 40 procent komunikací, ostatní sypou silničáři drtí nebo pískem nebo je jen protahují pluhy. Na 18 úsecích, hlavně v Jizerských horách a Krkonoších, je povinná zimní výbava.

Teploty v kraji se dnes ráno pohybují od minus čtyř do minus devíti stupňů Celsia. Tam, kde se vyjasnilo, zejména na Českolipsku, ale mohou teploty klesat až k minus 11 stupňům. Většinou je zataženo nebo oblačno. Podle meteorologů bude přes den polojasno až jasno, na horách při zvětšené oblačnosti se mohou ojediněle objevit slabé sněhové přeháňky. Teploty vystoupají maximálně k nule, na horách bude celý den mrznout. Vítr bude foukat jen mírný.

čtk