Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Těsné souboje o čelo pelotonu zažil Liberec a Semily, v České Lípě není moc co řešit. V Jablonci po 28 letech nevyhrála ODS

24. 09. 2022 | 22:22

AKTUALIZOVÁNO: Výsledky komunálních voleb lze interpretovat z nejrůznějších úhlů pohledu. Pak mohou být všichni spokojeni. Například s velmi těsným vítězstvím SLK v Liberci, které se na ANO dotáhlo až po polovině sečtených okrsků a předstihlo jej až když sčítání překročilo 60%. Počítají se ale získané mandáty, a na ty v krajském městě nakonec, s příslovečnýma odřenýma ušima, vyhrála sestava prezentovaná jako SLK společně s TOP 09 a KDU-ČSL.

LBradniceUvnitrDavy
Klíče od liberecké radnice zřejmě zůstávají, podle výsledků komunálních voleb, v držení SLK.

Premiérově se do libereckého zastupitelstva dostali Piráti, kteří dosáhli na dva mandáty. Komunální volby v Liberci vyhrála kandidátka SLK, tedy Starostů pro Liberecký kraj. Získala 12 mandátů v zastupitelstvu, které má 39 členů. Druhé skončilo ANO s 11 mandáty. Třetí Liberec otevřený lidem bude mít šest zastupitelů. Po čtyřech mandátech získaly SPD a ODS. Liberecké výsledky byly k mání až po půlnoci.

Mandátovou plichtu si lidé zvolili v Semilech, kde má vítěz Volba pro Semily i jeho pronásledovatel ANO po sedmi mandátech. V Jablonci si pro bronz sáhlo SPD, které přeskočilo Piráty, Zelené i Starosty.

Potěšitelné je, že v propadlišti dějin i po těchto volbách setrvali sociální demokraté a komunisté jediný mandát získali v Semilech. Elektorát obou tradičních levicových stran je evidentně již zcela vyluxován populistickými a extrémistickými hnutími nové generace.

Nejrychleji bylo sečteno a ustaveno v České Lípě. Komunální volby zde vyhrálo opět hnutí ANO, získalo 13 mandátů v zastupitelstvu, které má 25 členů. Druhá skončila Živá Lípa se šesti mandáty. Třetí SPD bude mít tři zastupitele. Voleb se zúčastnilo 33,69 procenta voličů. Čtvrté SPOLU má dva mandáty, jednoho zastupitele budou mít na pátém místě PRO Českou Lípu.

Na druhém místě v nevypsané soutěži „ O nejrychleji sečtené výsledky“ se mezi bývalými okresními městy umístily Semily. Komunální volby zde opět na procenta vyhrála Volba pro Semily, získala sedm mandátů v zastupitelstvu, které má 21 členů. Druhé skončilo ANO rovněž se sedmi mandáty. Třetí SPOLU bude mít tři zastupitele. Voleb se zúčastnilo 43,60 procenta voličů. Čtvrtí ODS s podporou KDU-ČSL mají tři mandáty, jednoho zastupitele bude mít na pátém místě KSČM.

S velkým časovým odstupem bylo jasno v Jablonci: Komunální volby v Jablonci nad Nisou vyhrálo hnutí ANO, získalo devět mandátů v zastupitelstvu, které má 30 členů. Druhá skončila ODS s pěti mandáty. Třetí SPD bude mít čtyři zastupitele. Voleb se zúčastnilo 38,99 procenta voličů.

Liberec měl sčítání hlasů nejsložitější, neboť má jednu městskou část a volilo se tu i do Senátu. Takže se sčítaly výsledky z tří typů hlasování. Konečné výsledky včetně přepočtu na mandáty, jež jsou pro přehlednost i povolební kombinatoriku důležitější než získaná procenta, byly k dispozici až po půlnoci.

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Liberec postoupili Michael Canov (SLK) a Radka Loučková Kotasová (ANO). Canov získal 43,51 procenta hlasů, druhá Loučková Kotasová dostala 26,36 procenta hlasů. Canov obhajuje, Loučkové Kotasové komunálními volbami skončí angažmá v křesle náměstkyně libereckého primátora.

uba, čtk