Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Testy v kraji odhalily další čtyři nakažené covidem-19, Magna výrazně zpřísnila bezpečnostní a hygienická opatření

25. 06. 2020 | 14:02

AKTUALIZOVÁNO: Testy v Libereckém kraji odhalily další čtyři nakažené covidem-19. V souvislosti v libereckým výrobcem autosoučástí Magna Exteriors (Bohemia) už krajští hygienici evidují 45 nemocných. Nakažení jsou nejen mezi zaměstnanci, nemocní jsou i jejich rodinní příslušníci, a lidé z ubytoven, kde bydlí zahraniční dělníci. Nakažení jsou i v dalších libereckých závodech, jde ale o jednotlivce, řekl dnes ČTK ředitel Krajské hygienické stanice v Liberci Vladimír Valenta.

magna
ilustrační foto

Podle údajů, které dnes ráno aktualizovalo ministerstvo zdravotnictví (MZCR), potvrdily testy v Libereckém kraji od začátku pandemie 251 případů onemocnění novým koronavirem, to je o čtyři víc než ve středu. Krajská hygienická stanice ale eviduje jen 249 nakažených. Podle Valenty další dva nakažení sice mohou mít trvalé bydliště v Libereckém kraji, ale nežijí v něm. "Průběh onemocnění u všech nově potvrzených pacientů je zatím lehký a nevyžaduje hospitalizaci," dodal.

První případ onemocnění novým koronavirem potvrdily testy v Libereckém kraji 10. března. Hygienici nechali v kraji od začátku pandemie otestovat 10.551 lidí, nejvíc pozitivních odhalili na Liberecku, kde se celkově nakazilo 114 lidí, nejlépe je na tom Českolipsko. V nařízené karanténě je aktuálně deset lidí, dalším 164 ji nařídili praktičtí lékaři. Už 196 lidí se z nemoci vyléčilo, čtyři komplikacím podlehli. Aktuálně je v kraji 49 nemocných. Na 100.000 obyvatel připadá v Libereckém kraji za poslední týden přes 22 potvrzených případů nemoci.

Ohniskem nákazy je liberecká Magna, která se svými 1800 pracovníky patří k největším zaměstnavatelům v Liberci. První případ tam test odhalil před týdnem. Od té doby onemocněly dvě desítky tamních zaměstnanců, všichni jsou v domácí izolaci. V karanténě jsou všichni zaměstnanci obou směn z postiženého pracoviště. Výrobu pomáhá zajistit zhruba stovka technicko-hospodářských pracovníků, kteří nastoupili na jejich místa, uvedla firma na svém facebookovém profilu.

Magna výrazně zpřísnila bezpečnostní a hygienická opatření, aby snížila riziko šíření nákazy. Povinné je nošení roušek, podnik zvýšil dezinfekci a zaměstnancům měří u vstupu do areálu teplotu. Platí zákaz návštěv mezi libereckým a nymburským závodem společnosti a Nástrojárnou, směny se v podniku střídají po jednotlivcích, aby se neshlukoval větší počet lidí.

V Česku dosud potvrdily testy onemocnění u 10.780 lidí, ve středu přibylo dalších 127 případů. Nejvíc nakažených v přepočtu na obyvatele odhalily za poslední týden testy na Karvinsku, Liberecku a Frýdecko-Místecku. Z covidu-19 se dosud v zemi uzdravilo 7592 lidí, přes 70 procent potvrzených případů. Komplikacím spojeným s nákazou podlehlo od začátku epidemie 344 lidí.

čtk