Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Třetí týden bojují hasiči s požárem v Hřensku. Mezi jednotkami přímo na místě jsou profesionálové i dobrovolníci z Libereckého kraje včetně jejich techniky

09. 08. 2022 | 5:00

Co se 24. července v šest hodin ráno jevilo jako malý lokální požár o rozměrech pár desítek metrů čtverečních se v průběhu následujících hodin a dnů změnilo v masivní katastrofu o rozsahu 1000 hektarů. Lesní požár, který zachvátil národní park České-Švýcarsko a především okolí Hřenska, zaměstnává ještě v těchto dnech přes tisíc hasičů z celé republiky. Na pomoc kolegům s krocením nevyzpytatelného živlu vyrazili také hasiči z celého Libereckého kraje. Během požáru, který stále není zcela uhašen, se na zásahu podílelo kolem 200 profesionálních hasičů z Libereckého kraje.

švýcarsko hzsuk FZk-DZBXwAEn4mI
Foto - zdroj: Twitter HZS Ústeckého kraje

Díky relativně malé vzdálenosti od lesního požáru zasahují liberečtí hasiči na místě téměř od vypuknutí živelné katastrofy. Jako první na místo vyrazili profesionální strojníci v počtu 18 lidí ze Semil, Liberce, České Lípy a Jablonce nad Nisou. Kromě nich do Hřenska vyrazila také technika, kterou místní profesionální sbor disponuje. V první chvíli dodali liberečtí hasiči cisterny, dopravní automobily a velitelský vůz.

Zásahu se s nutnými přestávkami na odpočinek účastnili několik dnů. Zasahovali především v nepřístupném terénu nad Divokou soutěskou. Za pomocí lan, seker a dalšího nutného vybavení prosekávali nepřístupná místa. Druhá skupina našich nasazených hasičů se v první fázi boje s ohnivým peklem soustředila na Mezní louce, kde dohašovala ohniska a kontrolovala, aby se požár nešířil na další místa.

Foto - zdroj: Twitter HZS Ústeckého krajeNejvětší problémy působil požár v noci 26. července v úterý, kdy došlo i k evakuaci obce Vysoká Lípa, kde hrozilo, že by se oheň mohl dostat do obyvatelného prostoru. Už den předtím se částečně podařilo zastavit plameny v menší osadě Mezná, kde se hasičům podařilo uchránit většinu hmotného majetku, kromě tří stavení, která částečně nebo zcela plamenům podlehla.

Intenzivní nasazení, rychlá evakuace a spolupráce místních napomohla k tomu, že se Vysokou Lípu podařilo uchránit před přibližujícími se plameny. Dnes už jsou obyvatelé obce, která žije především z cestovního ruchu, opět doma aniž by kdokoliv z nich utrpěl zranění nebo ztratil střechu nad hlavou.

Foto - zdroj: Twitter HZS Ústeckého krajeI přes menší úspěchy se nedařilo v prvním a začátku druhého týdne zmenšovat plochu, na které plameny pustošily malebnou krajinu národního parku. Postupně se v Hřensku v jednu chvíli zásahu účastnilo 70 hasičů z Libereckého kraje a 16 místních cisteren. Do arzenálu, který se v boji proti živlu osvědčil, přibylo z Libereckého kraje také velkokapacitní čerpadlo SOMATI a další čerpadla společně s více než třemi kilometry hadic. Právě čerpadla, která dokážou rozvést vodu až na vzdálenost sedmi kilometrů, se v nepřístupném terénu stala neocenitelným pomocníkem.

Naši hasiči dostali na starost sektor Bouřňáku a Větrovce, kde se v posledních dnech znovu objevila obnovená ohniska požáru. Na místě se z profesionálních hasičů protočilo 200 chlapů. Ani jim se nevyhnula zranění, jednalo se ovšem jen o drobné pohmožděniny nebo bodnutí od hmyzu.

Foto - zdroj: Twitter HZS Ústeckého krajeI když zásah v Hřensku a okolí stále trvá, hasiči už mají požár zcela pod kontrolou a zmenšují plochu na které může stále docházet k zahoření. Národní park České - Švýcarsko vždy žil z turistického ruchu a i když je momentálně zasažený živelnou katastrofou zůstávají tady místa, obce a památky, které požár nepoznamenal. Pomoci s hašením nikdo z nás nemůže, ale lokálně podpořit místní hoteliéry, penziony může kdokoliv a kdykoliv. Většina hotelů má v těchto dnech stále volné kapacity ubytování.

Text lux, fotogalerie: Facebook HZS LK