Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Údržbu silnic v Libereckém kraji ztížil vítr, v Hrádku spadl vánoční strom

22. 01. 2024 | 7:34

AKTUALIZOVÁNO: Údržbu silnic zkomplikoval ráno v Libereckém kraj vítr, někde silnice zafoukával, řekl ČTK Ondřej Svoboda ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti. Problémy byly hlavně na Frýdlantsku, v Hejnicích vítr ráno v nárazech překročil 90 kilometrů v hodině. Žádné zásadní problémy to zatím nezpůsobilo, jen v Hrádku nad Nisou na Liberecku nevydržel nápory větru vánoční strom na náměstí.

silnice lk 5N6K6648
Foto: Silnice LK

"Paradoxně jsme strom tento týden chtěli odstrojit a uklidit, sundávat vánoční světelné řetězy za mrazu znamená, odepsat je rovnou, proto jsme čekali na příznivější počasí. Příroda bohužel rozhodla za nás. Co je pro nás to nejdůležitější, nikomu se nic nestalo, nikdo nepřišel k újmě, vánoční výzdoba v celém městě je pojištěná, takže případné poškození budeme řešit s pojišťovnou. Strom se uklidí a život jde dál," uvedl na sociálních sítích starosta Josef Horinka (Hrádek potřebuje změny!).

Meteorologové dnes varují v Libereckém kraji nejen před silným nárazovým větrem, zejména na Frýdlantsku, ale také před ledovkou. Ani déšť ale podle Svobody zatím problémy nezpůsobil. I kvůli výkyvům počasí ale podle něj stále zůstává pro kamiony nad šest tun uzavřená cesta přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu a Hejnice, autobusy a osobní vozy tudy projedou. Silnice třetí třídy vede chráněnou oblastí, v zimě tam silničáři nemohou solit a vozovka se ve stoupání uklouzává. Objízdná trasa pro nákladní auta vede po silnici I/13 přes Frýdlant, která se udržuje chemicky.

Teploty v Libereckém kraji se dnes pohybují od minus tří do pěti stupňů, nejtepleji je na Frýdlantsku. Hlavní tahy jsou většinou holé, místy po chemické ošetření vlhké. Silničáři doporučují zvýšenou opatrnost hlavně v horských oblastech a na silnicích nižších tříd, kde je zledovatělá vrstva uježděného sněhu. V Libereckém kraji se solí jen 40 procent komunikací, ostatní sypou silničáři drtí nebo pískem nebo je jen protahují pluhy. Na 18 úsecích, hlavně v Jizerských horách a Krkonoších, je povinná zimní výbava.

čtk