Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Uprchlíci mají v Libereckém kraji velký zájem o práci, úřad má už 150 žádostí. Kdo chce a může, uplatnění najde

16. 03. 2022 | 5:00

Váleční uprchlíci z Ukrajiny mají v Libereckém kraji velký zájem najít uplatnění. Úřad práce už přijal kolem 150 žádostí o povolení k zaměstnání, žádosti vyřizují úředníci obratem a někteří z těchto lidí už do práce i nastoupili, řekla ČTK ředitelka krajské pobočky Úřadu práce v Liberci Kateřina Sadílková.

ženyPráce
Obyvatelé Ukrajiny u nás najdou uplatnění v mnoha oborech, mj v zemědělství.

V budoucnu by měli mít uprchlíci volný přístup na trh práce bez nutnosti žádat o pracovní povolení. Počítá s tím zákon, takzvaný lex Ukrajina, který už ve stavu legislativní nouze schválila Poslanecká sněmovna, posoudit ho ještě musí Senát.

Zaměstnavatelé v Libereckém kraji mají s Ukrajinci velké zkušenosti a mají o ně zájem. Po Polácích, kteří ale většinou do práce dojíždějí z Polska, jsou nejpočetnější skupinou cizinců. K 31. lednu 2022 mělo podle informací ministerstva vnitra (MV) v kraji trvalý či přechodný pobyt 8313 Ukrajinců, zhruba 60 procent z nich na Liberecku. Únorová čísla zatím k dispozici nejsou. Od otevření asistenčního uprchlického centra se v kraji přihlásilo přes 5500 Ukrajinců.

"Naše pobočka úřadu práce spolupracuje v rámci krajského asistenčního centra od samého počátku, tedy od 1. března. Primárně informujeme ukrajinské občany o možnosti první finanční podpory a také nabízíme stovky volných pracovních míst a to včetně kontaktů na firmy," doplnila Sadílková. Při registraci v krajském asistenčním centru dostávají uprchlíci od pracovnic úřadu práce balíček informací v ukrajinštině. Mají v něm také formuláře, nabídky práce a mapky, aby úřady práce, které v kraji působí na 17 místech, našli.

Uprchlíci mají podle Sadílkové velký zájem pracovat, většinou jsou to ale matky s malými dětmi, pro které je v tuto chvíli nejdůležitější zajistit ubytování a stravování a následně řeší školní docházku dětí. "Nabídky práce dostávají, právě na ně pamatujeme s takzvanými sdílenými místy, laicky řečeno zkrácenými úvazky," dodala. Takových míst ale zaměstnavatelé v Česku mnoho nenabízejí, i na to jsou ale podle Sadílkové připraveni. "Úřad práce pomáhá k vytvoření těchto typů pracovních úvazků projektem Flexi, kdy částečně sanujeme příspěvkem platy těchto zaměstnanců," dodala.

Největší zájem o zaměstnání uprchlíků mají podle Sadílkové firmy v krajském městě. "A to napříč obory i napříč velikostí firem a nás velmi těší, že nás zaměstnavatelé kontaktují napřímo a nikoli přes agentury práce," řekla Sadílková. Uprchlíci podle ní zatím nacházejí uplatnění hlavně jako pomocné síly ve službách, zemědělství, v sociálních a zdravotních zařízeních a ve školách.

čtk