Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V anketě Alej roku kraj reprezentují tři zástupci. Vítězka získá kořenovou injektáž

15. 10. 2023 | 10:16

Arnika pořádá 13. ročník ankety Alej roku. Nominováno už je 45 alejí ze 13 krajů České republiky a každý den přibývají. V Libereckém kraji jsou nominovány dvě aleje a jedno stromořadí.

alejCimrman
Lesopark na Sluneční v Příchovicích u Kořenova, foto z www.kudyznudy.cz

Možnost nominovat Alej roku 2023 skončí 26. října. Hlasování veřejnosti začne poté 2. listopadu 2023 a bude probíhat až do čtvrtka 25. ledna 2024. V tomto období budou moci lidé z celé republiky hlasovat na stránce alejroku.cz pro svoji oblíbenou alej a rozhodnout tak, která z nich získá prestižní titul Alej roku 2023.

Specialitou tohoto ročníku ankety Alej roku bude poskytnutí kořenové injektáže stromům ve vybrané aleji. Kombinace unikátních rozpustných organických živin, humusových látek, složek zadržujících vodu a prospěšných půdních mikroorganismů, podpoří růst a odolnost stromů a prodlouží jim život.

A jaké aleje se letos budou ucházet o zájem veřejnosti v Libereckém kraji?

Alej do lesoparku Na Sluneční u Muzea Cimrmanovy doby
Alej v ulici K Bažantnici
Březové stromořadí k Roudenskému rybníku

Za zmínku určitě stojí Březové stromořadí k Roudenskému rybníku, které bylo vysázeno občany obce Karlovice.  Podobným způsobem vznikla také Alej do lesoparku Na Sluneční, nedaleko Muzea Cimrmanovy doby v Příchovicích u Kořenova. Stromy zde vysadili lidé z okolí a na stromech jsou cedulky s jejich jmény. V roce 2018 byl v lesoparku vysazen k nedožitým pětaosmdesátinám Olgy Havlové jeden buk Rohanův, jako jeden z 85 stromů v celé republice.

TZ Arnika/Luboš Pavlovič