Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V horách na severu nasněžilo. Opatrně by měli jezdit zejména motoristé, kteří už přezuli na letní pneumatiky

20. 04. 2024 | 9:18

Do Česka se vrátila zima, v horách na severu Čech nasněžilo a místy se stále objevují sněhové přeháňky. V Krkonoších napadlo místy až deset centimetrů sněhu. Motoristé by měli být opatrní, zejména ti, kteří už auta přezuli na letní pneumatiky, i na hlavních tazích leží sníh. Platí to i pro rušnou silnici I/10 z Tanvaldu na Kořenov a Harrachov, zjistila ČTK z dopravních informací. Žádné problémy ale zatím podle policie hlášené nejsou.

silnice snow-1281636 1280
Ilustrační foto

Teploty v Libereckém a Ústeckém kraji jsou dnes ráno do pěti stupňů Celsia, na horách jen kolem nuly. Motoristé, kteří už zimní pneumatiky vyměnili za letní, by měli jezdit se zvýšenou opatrností i tam, kde žádný sníh není. Podle ÚAMK funguje letní pneumatika jen zhruba do sedmi stupňů Celsia, při nižších teplotách má auto s letními pneumatikami až dvakrát delší brzdnou dráhu než se zimními a horší ovladatelnost při manévrech. Zimní pneumatiky také lépe odvádějí vodu při dešti.

Meteorologové zaznamenávali od začátku dubna opakovaně po celé zemi vysoké teplotní rekordy. V neděli 7. dubna byl první letošní tropický den, kdy teploty dosáhly alespoň 30 stupňů Celsia. Denní maxima se blížila ke 30 stupňům Celsia i v dalších dnech první poloviny dubna. Teď podle Českého hydrometeorologického ústavu proudí do Česka studený vzduch od severu, v noci na neděli i na pondělí má mrznout. Na horách může za víkend napadnout až 40 centimetrů sněhu.

Na severu Čech bude dnes podle meteorologů celý den zataženo s deštěm, od 400 metrů nad mořem budou srážky přecházet ve smíšené a sněhové, na horách bude sněžení trvalejší a odpoledne bude ještě zesilovat. Teploty přes den vystoupají maximálně k osmi stupňům Celsia, většinou ale bude jen kolem šesti, na horách se budou teploty držet kolem nuly. Vítr by měl být do 30 kilometrů v hodině a k večeru bude slábnout.

čtk