Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V končícím programovacím období získal kraj zhruba půl miliardy na vybudování osmi center odborného vzdělávání

21. 10. 2020 | 9:58

Liberecký kraj chce žádat dotace na moderní vybavení dalších středních škol. Projekt už mají na Střední škole gastronomie a služeb Liberec. V přípravě jsou projekty na Střední škole strojní, stavební a dopravní Liberec, kde má být Centrum odborného vzdělávání pro obrábění kovů a vstřikování plastů, a na Střední průmyslové škole technické v Jablonci nad Nisou, kde vznikne centrum strojírenství a robotiky.

COV Česká LípaOK
COV v České Lípě, foto Mad

Náklady se předběžně odhadují na 150 milionů korun, řekl ČTK náměstek hejtmana pro školství Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj).

V končícím programovacím období získal Liberecký kraj zhruba půl miliardy korun na vybudování osmi center odborného vzdělávání. Sedm z nich už bylo dokončeno, na osmém se ještě pracuje. Dokončení centra odborného vzdělávání na Střední škole řemesel a služeb v Jablonci nad Nisou se zkomplikovalo, když se před dvěma lety část budovy při rekonstrukci zřítila. Museli ji zpevnit betonem. Stavba se protáhla a navíc bude stát přes 200 milionů korun, což je dvojnásobek očekávaných nákladů. Třetinu získá kraj z evropských fondů, stavba ale musí být hotová do konce příštího roku.

Podpoře technického vzdělávání se Liberecký kraj věnuje dlouhodobě. Díky více než 50 milionům korun z projektu TechUp získaly v minulém programovacím období některé školy nové vybavení laboratoří, připraveny byly kurzy, kroužky a programy pro školáky a také vzdělávání pro pedagogické pracovníky. V končícím programovacím období byla podpora díky centrům vzdělávání desetkrát vyšší. "Myslím si, že projekt center odborného vzdělávání by měl pokračovat i v dalším volebním období. Pro kraj je to jedna z hlavních priorit v oblasti školství," řekl Tulpa.

Připravované projekty mají podle něj stejně jako již dokončená odborná centra přispět ke zlepšení kvality výuky a zvýšit atraktivitu technických oborů. S výstavbou nových objektů nebo stavebními zásahy do těch současných se ale podle Tulpy u vybraných tří projektů nepočítá, půjde především o vybavení moderními technologiemi. "I kdyby nakonec podpora z evropských fondů nebyla, tak je chceme realizovat, protože ty školy mají vybavení z 50., 60. let minulého století," dodal náměstek.

čtk