Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V kraji ekologicky hospodaří 279 farem na téměř 35 tisících hektarech zemědělské půdy

08. 01. 2021 | 17:26

Liberecký kraj je kromě Prahy nejmenší v České republice, zastoupení ekofarmářů a ekologického zemědělství v něm však patří k těm nejvyšším. Od roku 2005 vzrostl počet ekofarem pětkrát z původních 56 a plocha v ekologickém zemědělství až o 70 procent.

zeleninaMix
ilustrační foto

Počty výrobců biopotravin v kraji stoupají a jejich zastoupení mezi výrobci potravin celkem je vyšší než celorepublikový průměr, říká Andrea Hrabalová z obecně prospěšné organizace Bioinstitut.  

V Libereckém kraji hospodaří ekologicky 279 farem na téměř 35 tisících hektarech zemědělské půdy. Nejvíce půdy v ekozemědělství i ekofarem najdeme v okrese Liberec a Česká Lípa. “Ekologicky hospodaří 14 pct farem v kraji. Ekologicky je zde také chována třetina skotu, 42 pct ovcí, téměř polovina koz a třetina koní,” uvádí Hrabalová, podle které jsou čísla celorepublikově nadprůměrná.

Vyšší zapojení kraje do ekologického zemědělství je patrné také u všech kategorií užití půdy. Až polovina luk a pastvin, třetina sadů a téměř 6 pct. orné půdy proti necelým 4 % v ČR celkem je vedena v ekologickém režimu. Nejvyšší zastoupení mezi kraji mají i výrobci biopotravin. Podle Hrabalové je aktuálně registrováno 40 výrobců biopotravin a jejich počet každoročně narůstá. Pomáhá tomu i zvyšování povědomí mezi mladou generací o ekozemědělství a biopotravinách.

O to se snaží Bioinstitut v rámci projektu Bio v regionu cíleném zejména na studenty gastronomických oborů. Díky seminářům šíří praktické informace o užitečnosti biopotravin, podpoře lokálních farmářů i co má biopotravina obsahovat a jak ji poznat. „Díky projektu se studenti vybraných škol mohou seznámit s provozem ekofarmy v jejich okolí a tak zjistit, kde a jak vzniká opravdové jídlo“, dodává Martina Opočenská koordinátorka projektu. Studenti poučí o místních biofarmách. V oblasti Libereckého kraje a okolí jsou to například Farma Lípa v České Lípě, Farma pod skálou v Semilech, ekofarma Filoun v Jablonci nad Nisou, Dvůr Hlaváč v Liberci a mnoho dalších.

BIOINSTITUT, o.p.s.

Naším cílem je rozvoj ekologického zemědělství v České republice, který podporujeme formou poskytování poradenství, vzdělávání, přenosu poznatků z výzkumu do praxe, publikační činností, osvětou a propagací sektoru mezi odbornou i laickou veřejností a komunikací potřeb sektoru na úrovni státní správy.

TZ